Summertime

’t Belooft een superzomer te worden als dit zo doorgaat. We zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vól in touw…ja, dit zijn dé weken waar we het van moeten hebben. Denk dat we morgen wel vol komen, en dan blijft dat zo tot eind augustus.  Heb je toch een badgast of duizend in ’t kleine haventje! En om die allemaal tevreden te houden…gelukkig helpt het mooie weer mee. Stel dat je een week knudde-weer hebt, nou…da’s geen pretje hoor, om er dan nog de moed in te houden. Laatst toch ook he, en dat was maar één dag. Dus…

Onze Joke heeft d’r eerste week gedraaid hier. Eerst de schoonmaak, toen het kantoor en daarna in de haven. Het gaat haar aardig af, valt niets tegen – af en toe het zweet op de kop, want in de haven wordt je aan alle kanten bestookt. Havenmeester hier, havenmeester daar, telefoon, tegelijk de marifoon….je krijgt wel eens opmerking van: ‘zullen we ruilen’, of: ‘je hebt het niet slecht getroffen’. Nou is dat ook wel zo natuurlijk, maar men denkt alleen maar dat je een beetje rustig aan het dobberen bent in ’t bootje, verstand op nul en genieten van de zon en de zee. Ja, mis he!  Het is één en al georganiseer en geregel en anticiperen. Je kop zit vol informatie, en dan komt er nog van alles op je af. En dat van 8 uur s’morgens tot ’s avonds laat he, continu is er iemand van ons in de boot.
Iedereen krijgt een plaatsje toegewezen door de man of vrouw in de boot, (zo niet, dan zitten we net in de wissel of aan de koffie) en dat dat gewaardeerd wordt horen we vaak. Zo ook deze week..kwam een echtpaar van Terschelling (ja, nou noem je ook wat…), ze kregen een mooi plekkie aan steiger 10, jeweetwel…en toen zeiden ze dat ze je op Terschelling maar aan je lot overlieten. En áls ze al iemand van de havendienst zagen, dan werden ze gecommandeerd op een onbehouwen manier, óf ze moesten betalen.
Wij vinden het normaal dat we iedereen begeleiden tot de afmeerplaats, en we zullen nooit commanderen. Alleen (vriendelijk) verzoeken. Doen ze het niet, dan gaat het toch gebeuren, maar een kwaad woord valt er nauwelijks. Ons devies is persoonlijke aandacht, en dat werkt.
Laat ze op Terschelling maar Terschellingers wezen, daar gaan wij ons dus niet aan spiegelen. Laatst zei er nog iemand: ‘heeft u ook een combinatiekaart Vlieland-Terschelling?’ Foute vraag! Heeeel fout, tegens de grens aan, dat zag ze al snel in.
Apart volk daar.

Voor de rest gaat het zoals het gaat; de zomerdrukte is al begonnen en heel af en toe kom je een Vlielander tegen. Dat is dan een bezienswaardigheid. Twee Vlielanders fietsen elkaar tegemoet in de Dorpsstraat:"Heeee hoii!" – "Ja hoi, O ja! Zeg es, weet jij misschien of.." en weg is ie weer, in de menigte badgasten verdwenen. Iedereen heeft het razend druk en dat merk je. Er is geen tijd voor een gesprekje, of laten we zeggen: roddel. Dat hoeft ook niet, dat komt van de winter wel weer. Dan is het net andersom: "Verrek, kiek, een badgast.. Wat heeft die hier te zoeken…?" – en dan vliegen de roddels om je oren. Die doet het met die, die is daar gesignaleerd, dus daar speelt iets, die en die heeft dat huis gekocht, die en die zijn zwanger (van wie)…etc etc. Ja, zo gaat dat hier. Kom anders maar eens luisteren bij het muurtje tegenover de boot. Nou, dan weet je gelijk van de hoed en de rand van wat er speelt hier…

Ik doe nog even een paar fotootjes, want alleen tekst vind ik ook maar niks. (Zoals altijd: ze zijn clickable voor groter formaat).

Dsc00425
Is dit Summertime of niet? En dan nog het volgende: een drukker strand dan dit tref je hier niet. Zelfs met vloed nog alle ruimte van de wereld. Honderd meter verder en je bent in je uppie. Vertel dat maar eens aan die lui in Zandvoort en Scheveningen.

P1010001_1
Deze had ik nog beloofd. Dit is onze verse vakantiekracht Joke. (Tevens vertaalhulp Fries). Het is een candidshot, want ze wil niet op de foto – niet verklappen s.v.p. Dus komt u nog deze zomer aanwaaien, dan treft u haar wel.
(Shirt zit inderdaad nogal ruim ja, had ik ook al opgemerkt. We hadden haar maat niet, vandaar. Sneu he…)

Dsc00430
Dsc00433
Een poes? Ja, een poes. Zonder de poes wou Joke niet komen. Het is een binnenpoes, dus dat komt goed uit. Al een week hier, en geen problemen ondervonden. Hij Zij is erg levendig en dus onmogelijk om close-up scherp in beeld te krijgen. Lief en aanhankelijk beestje (ben zelf ook poezengek, dus dat komt ook al goed uit.)

Dsc00434
Een vaartuig van de NAM; ze zijn in de buurt bezig met bodemonderzoek (geloof ik). Deze catamaran ligt er al een dikke week op de plek van de Isadora.

Dsc00435
Even op kop van de haven kieken…Als je wilt weten of de haven vol gaat lopen of niet, dan kijk je hier even over de Richel. Dan tel je de zeiltjes en dan weet je genoeg.

Dsc00440
Dsc00442
Nu zijn er nog aardig wat gaten in de vakken. Denk dat dit voor het laatst is vandaag.

Dsc00446
Was weer een drukke boot.

Dsc00444
Komt toch een badgast of 800 vanaf…

Dsc00445
Die hebben echt een zakeninstinct…ijs verkopen bij aankomst boot midden in de ‘fuik’.

Dsc00427
Even een kiekje van de Dorpsstraat. Hee, een bekende pet op ’t bankje. Is ’t hem of niet?

Okeej…was het weer voor nu.

Tot de volgende x !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s