Nieuw machien

Dag allemaal.

We werden toch enigszins verrast door het hoge water vannacht. Was toch niet echt voorspeld. Mij had het helemaal verrast, vrij weekend, vrije zondag – niets in de gaten. Ik kreeg het pas om tien over zes vanochtend te horen, ik had de radio aan en hoorde op Hilversum 1 een interview met Jan Houter! Ja zeg…. en die had het over zandzakken voor zijn fietsenverhuur en hotel, en dat de Dorpsstraat werd afgesloten, en dat de boot niet voer etc etc. Dus ik eruit (ik moest tóch naar het zwembad) en inderdaad…een troep op de weg, zandzakken voor de deuren…ja inderdaad, duidelijk te zien dat het water tot aan de huizen was gekomen.
Op de haven hoorde ik dat Lammert en Cornelis al maatregelen hadden getroffen.
Goh – en ik heb helemaal geen foto’s gemaakt, da’s gewoon erg…
Vannacht schijnt het weer hoog te worden. Ik zag net dat de zandzakken nog steeds in gereedheid liggen.
Gister was het heel spectaculair op het strand – windkracht 7 – 8. De weekendbadgasten hebben genoten. Als ie niet ‘uitgewaaid’ zijn, dan weet ik het niet meer.
Het heeft wel wat he, op een eiland wonen. Altijd spectakel met harde wind. Je zal in een stad zitten met dit weer…

Maar goed. We waren weer op de steigers doende, want er moet nog het één en ander plaatsvinden alvorens we de Paasgasten gaan verwelkomen – jazeker, het is nog drie weken. De boel moet weer schoon zoals elk jaar. Maar hoort het nieuws! Om onze stramme botten en stijve ruggen enigszins te ontzien, hebben wij een nieuw apparaat aangeschaft die het reinigen der steigers dermate vergemakkelijkt dat wij, in tegenstelling tot voorgaande jaren, thans met plezier dit noodzakelijke werk uitvoeren.
Het betreft een automatische steigerschrobber. Deze in plaats van de gebruikelijke hogedrukspuit.    Het water betrekt het apparaat niet van de waterleiding, maar uit de haven. Zout water derhalve. Dat scheelt toch zo’n 1000 liter leidingwater per dag. Vervolgens wordt het onder grote druk -met als krachtbron een dieselmotor – naar het schrobgedeelte geleid. Op wieltjes wel te verstaan. Geen pijn meer in het schoudergewricht . Een Arbo-technisch goedgekeurde machine dus, met één minpunt: het maakt wél een hoop kabaal…dus het werken zónder oorbeschermers is af te raden.  Het is dan ook niet oorbaar om deze machine te gebruiken als onze gewaardeerde gasten in de  haven verblijven- het zou kunnen leiden tot  klachten, verwensingen aan ons adres en wellicht een exodus richting Terschelling- en vooral dat laatste steekt ons het meeste…

Welaan. Omdat foto’s meer zeggen dat duizend woorden……..kijk maar.
P1010048_1   
Dit is de schrobber. Water met hoge druk en onder de ‘hoed’ draaien dan de borstels.

P1010049
Het apparaat werkt op diesel. De gele slang zuigt het water uit de haven.

P1010050P1010053
Zo gaat dat.

P1010051
Kijk – zo trof ik het vanochtend. Laag water inmiddels. Ze staan weer klaar voor vannacht…

P1010052
De Havenweg. Je ziet dat het water tot aan het bos is gekomen…


Prettige voortzetting; wij melden ons later weer. Gegroet!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s