Meivakantie

Dag allemaal!
Ja, ik zeg nu: allemaal, want ik ben een beetje geschrokken van al die reacties op dit blogje. Wist niet dat het zoveel bekeken werd. Toch wel een beetje verrast. Ik dacht altijd van een stuk of 10 ofzo, dan heb je het wel gehad. Maar nu ligt de haven toch aardig vol en de één na de ander spreekt me erover aan.
Oei, dan moet ik natuurlijk driedubbel op m’n woorden letten. Ja maar, dát doe ik mooi niet hoor. Dan kost het ook teveel tijd en dat heb ik niet.
Dus ik ga gewoon op dezelfde voet verder als jullie het niet erg vinden.

Aber jetzt!
De Meivakantie is afgelopen zaterdag begonnen. We dachten aanvankelijk dat het wel wat mee zou vallen in het begin, maar nee dus. Er kwam méér dan we in korte tijd aankonden, je zult het zo wel zien op de plaatjes hieronder. Superhectisch was het. (En dat is het nog steeds trouwens). We zitten zo goed als vol.

Het leuke nu van de weblog is dat je kunt nakijken hoe het vorig jaar was rond deze tijd. Je kunt het je niet voorstellen, maar er lagen op Koninginnedag vorig jaar maar een paar bootjes. Echt waar. Ik heb keihard bewijs – kijk maar eens op de linkerkolom hiernaast en klik op Archieven en zoek april 2006 en dan eind april ergens.

Maar nu hebben we dus volle bak!
Laat ik beginnen met afgelopen zaterdag, de eerste Meivakantiedag.
Het begon gelijk al binnen te lopen ’s ochtends, en voor je het wist lagen er twee vakken vol:
P1010096
Tussen vak 4 – 5…VOL!

P1010098
Wél gelijk weer als vanouds…

P1010099
En hier zie je het duidelijk he…de boten worden groter en groter…want de vakken voor de 7 – 10 meter jachtjes worden met moeite gevuld, terwijl die 11 – 13 meter vakken direct al volbezet liggen.
Deze foto’s hierboven zijn nagenoeg op hetzelfde tijdstip gemaakt.

P1010097
Dit zie je heel vaak: de boot ligt nog niet vast, of de kindertjes springen  de steiger op om krabbetjes te vangen.

P1010107
En zo ligt het er op zaterdagmiddag bij. Heel verschil met gister (10 boten).

We hadden ook nog de Nationale Reddingbootdag. Af en aan gingen de reddingboten met de belangstellenden. Verder ging het allemaal wel vlot die zaterdag.  De rijdende super en de frietkot staan weer op hun plek, dus we zitten weer in het seizoen kun je zeggen.

Maar toen was er de zondag….
Het tij liep vroeg dus we konden de meute al bijtijds in de haven krijgen. Maar..er  waaide een oost 6, en in de vakken was er veel beweging. Men wilde eruit, of een andere plek – hier verhalen, daar verhalen…het schoot niet op. Een puinhoop, want het manoeuvreerde allemaal als bakstenen.  En ja hoor, het liep ook aardig aan in de haven aan binnenkomend verkeer…die konden we mooi niet kwijt, dus die mochten wachten in de voorhaven…

P1010112
Zo worden de jachten tijdelijk geparkeerd..in de voorhaven.

P1010113
Oei, het wordt steeds drukker…

P1010115
…en een aak moet ergens komen te liggen..en ja toe maar, een catamaran…er komt van alles maar binnen terwijl er ook van alles wil vertrekken. Dat tij loopt écht rottig vandaag!

P1010119_1
Daar komen de eersten, en er volgen er nog veeeeel meer….

Het begon dus aardig ingewikkeld te worden allemaal – maar voordat ze der Lambert in een hoekje krijgen moet er heel wat gebeuren. Het liep gewoon teveel naar binnen, terwijl er veel verkeer uit wilde varen (maar niet opschoot).
We moesten dus RUST in de tent hebben (haven mag ook) en daar was een charterjongen die ons wel wilde helpen:

P1010118
De Hollandia blokkeert op ons verzoek de haven. Eindelijk rust! Nu kan Lammert zich bezig houden met die zoetwatermatrozen in de vakken.

Langzaam – veel te langzaam – vertrokken de  bootjes uit de vakken. Maar er bleven er nog veel te veel liggen. Ja, teveel voor alles wat er voor de haven kwam. Er begon zich zo langzamerhand een hele ARMADA te verzamelen voor de haven. Ja, en met oost 6 he. En ik was net een telefoniste, constant  de vraag: we liggen hier voor de haven…WANNEER denkt u etc etc…..Ik was in het begin nog wel optimistisch, maar het stagneerde nogal achterin de vakken. En ze bleven maar komen en bleven maar komen… Om het de mensen duidelijk te maken dat we op dat moment geen verkeer konden hebben, haalden we de rode vlaggen uit de motteballen:


P1010126
Daar hangt ie weer, voor de eerste keer weer dit jaar.

Uiteindelijk, na een uur of drie, lag alles stil en op z’n plek in de vakken en zo ook in de voorhaven.
Eindelijk konden we de stampende meute binnenhalen…..Maar ja! Iedereen wilde zo snel mogelijk, dus iedereen tegelijk naar binnen….het liep goed af tenslotte.  Kijk maar:

P1010123a_1
En met z’n allen in één keer door de deur. Het IS dat Lammert erbij is, anders hadden de verzekeringsmaatschappijen een gouden dag.

P1010121
Een gecontroleerde chaos.

P1010127
Het gaat met tientallen tegelijk. Als er weer een bepaald aantal binnen zijn, dan zeggen we even HO. Deze wachten op een teken dat ze door kunnen komen.

P1010128
En daar komt weer een lading….

P1010129
wat is dat voor een geluid…? Heee, verrassing! Om de show compleet te maken, een heel sappige LANCASTER komt overvliegen! Bijzonder-  zoiets zie je niet bepaald elke dag!

P1010131
Doet nog een rondje dorp en vliegt vervolgens door.

P1010132
Ondertussen legt ‘der Lambert’ de boten in de werkhaven.

P1010133
En zo ziet het er uiteindelijk uit in de voorhaven. Alle vakken vol achter, en de werkhaven ook benut. Kortom: volle bak!

En uiteindelijk is iedereen toch binnengekomen.

We wisten dus dat het druk zou worden, maar hier hadden we niet echt op gerekend.
Ja, dit beroep is niet echt vervelend 🙂

Gister was het Koninginnedag…en het was prachtig mooi weer. Ja ok…een stevige oostenwind nog steeds, maar wél het oranjezonnetje. En het was weer druk in de vakken..en ik liet verstek gaan. Ja,  ik moest het landsbelang dienen he ;-). Even de rondgang door het dorp doen met de fanfare, om uit de komen bij het gemeentehuis. Aldaar speelden we de bekende vaderlandse liederen, uit volle borst meegezongen door Vlielanders en badgasten. Een mooie traditie. Daarna snel weer naar de haven. Tijdens mijn pauze kon ik nog even meespelen tijdens de levende stoelendans in de Dorpsstraat. Verder hebben wij weinig meegemaakt van het Koninginnefeest.
Nee hoor, wat wil je ook – het is dik hoogseizoen deze week. De Duitsers hebben geen vakantie, maar wel een lang weekend (1 mei hebben ze allemaal vrij).

Kortom: gewoon een TOPweek.
Ik zal zien dat ik verderop in de week nog wat bijdraag.

 

Tot snel weer!

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Meivakantie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s