Hemelvaart-vaart

Een kleine fysieke onvolkomenheid noopte en dwong mij een weinig te verzuimen op de locatie des arbeids, waarmee de lange afwezigheid op deze weblog bij deze verklaard is.

Dientengevolge kan ik alleen kond doen van de afgelopen donderdag en vrijdag. Voor zover het nieuws mij heeft bereikt uiteraard.

Goed, daar gaan we.

Het waaide gisteren (Hemelvaartvrijdag) zuid 7, en dat veroorzaakte weer veel gehannes in de haven. Soms vraag je je af: wat zoeken die mensen op het water. En dan nog vaak in drijvende tobbes ook nog. Manoeuvreren ho maar.
Op het kantoor hoor je dan: ja, we wisten niet dat het zo hard zou waaien…
Ik zeg dan vaak: pak de laatste windverwachting en gooi er minstens een Beaufortje bij voor Vlieland. Hier waait het altijd meer dan je denkt.
Maar het was weer een aardige chaos, doch..onze ervaren en kundige mensen in de haven -ahum- dirigeerden het verkeer soepel en zonder stress in de juiste banen.
Er zijn ook havens waarbij de havenmeester gewoon de hele dag in zijn kantoor zit, harde wind of niet. Eigenlijk zouden we dat ook eens moeten proberen, alleen maar om te bewijzen dat het anders écht een ongeorganiseerde bende wordt.
En owww…wat ben ik benieuwd hoe het volgend jaar gaat. Ja, als de boxen vol zitten, zitten ze vol. Je kan niet meer rommelen van: schuif ‘m daar maar tussen, ofzo.

Maar goed..Hemelvaart. De voorspellingen van Piet P. te H. waren puur slecht, dus de donderdag was gewoon rustig. Normaal horen we vol te liggen dus… Toen kreeg men in de gaten dat het toch wel mooi weer zou worden dus iedereen wendde de steven richting ons haventje, en dat was gisteren. Niet wetende dat er een klein stormpje zou opsteken…oei oei wat hadden ze het moeilijk bij het binnenlopen…. Onze rubberboot zat geen seconde zonder werk, continu hand- en spandiensten (men kan moeilijk aanleggen of afmeren), dan meldde zich weer een tobbe met mast waarvan de motor was uitgevallen, dan knalde weer een platbodem op lager wal, een charter had dringend hulp nodig…kortom: actie! En dan nogmaals: denk je dat allemaal eens in ZONDER havenmeester in de rubberboot om alles aan te sturen en hulp te verichten. Alleen jammer voor de verzekeringsmaatschappijen, maar voor de rest…
De haven zit dus tóch aardig vol nu. De wind is wat minder, en morgen gaat ie er bijna helemaal uit. Da’s mooi, want morgen is het Grote Uittocht.
Dat was dan de Hemelvaart.
Maar momenteel is het echt genieten voor de badgast, want  het zonnetje schijnt, het windje is 4 – 5, temperatuur is gewoon lekker, dus…zijn ze toch niet voor niets gekomen in ieder geval.
Gister was de H-T race (Harlingen naar dat Friese eiland hiernaast), en dat betekent dat hun haven niet veel kan hebben, dus wij kunnen dan normaalgesproken meer verwachten. Ja klopt, ook dat heeft ermee te maken dat we veel verkeer moesten verwerken.

Even wat anders en niet onbelangrijk: het is vijf voor twaalf voor onze waddendijk achter het dorp! Zandzakken voor de deur! Ja, nee ho, het is serieus hoor…er staan allemaal verbodsborden op de dijk momenteel. Verbod om op het wad te lopen. Het spul staat allemaal op verzakken en dan is het dag met je handje voor het dorp, je moet er niet aan denken. Met z’n allen op het vuurtorenduun…
Lees hier maar: Artikel LC

Dus als je de volgende keer weer langskomt en je denkt: hee, hier was toch altijd een dorpje vroeger…? …dan weet je dat het dorp in de geul ligt. (Okee okee, beetje overtrokken, maar de kans is er -een superkleine kans, dat wel- dat het gaat verzakken en da’s niet prettig).

Okee, ik doe een paar photootjes (anders is het zo saai).

Dsc_0002
Kijk, de geul. Dat is gelijk een afgrond, er zit beweging in met de mogelijke gevaren ten gevolge.
Duimen dat het goed afloopt…

Dsc_0003
Hier mag je dus niet meer komen. Ik ben nu al in overtreding dus…

Dsc_0010
Hemelvaart. Op donderdag druppelt het langzaam door, maar echt druk is het niet. Lambert dirigeert alles en iedereen naar de ligplek.

Dsc_0012
Nou moet je toch eens kijken, het blijft boeien..hier kan toch niks tegenop? De baai – het silhouet van het vuurtorenduin..waar vind je dit nog meer? De veerboot komt aan in het dorp, alle diensten bij elkaar in de omgeving van het dorp…en de rest is natuur.
Je zal hier toch wónen zeg… 😉

Dsc_0015
Hoe rustig het ook is in het dorp, altijd staat er een rij voor de viskar.

Dsc_0018
Vrijdag. windkracht 7…gadegeslagen door op sensatie beluste toeschouwers wurmen de schippers zich met niet geringe moeite door de 16 meter brede havenmond.

Dsc_0019
Een hele strijd….


Dsc_0007_1
De haven op zaterdagmiddag.

Dsc_0008
..en de wind op zaterdagmiddag – dit is 5-6, vrijdag was het 7.

Dsc_0059aDsc_0031aDsc_0044aDsc_0051a

Zondagmorgen; men vertrekt weer massaal richting de sluizen.


Oja, voor ik het vergeet…Ik kwam op kantoor en ja hoor – de webcam was weer vastgelopen. Direct weer gereset en hij loopt weer, maar ja – voor hoelang. Nu heeft ie weer kuren zie ik.
Weet nog steeds niet waar het aan ligt. Toch jammer, hij draaide twee jaar lang als een Tierelier, geen omkijken naar. En nu is het te pas en te onpas dat het beeld weer bevriest.
Gewoon bellen hoor, want wij kijken eigenlijk nooit.
Volgend jaar gaan we voor een systeem als deze.

Ok,even tijd nog
voor een paar interne mededelingen:
– Wilma, de groeten zijn overgekomen hoor! Dankjewel en groeten terug daar in Luxemburcht 🙂
– Wiecher, steiger 2 is nog niet compleet. We hopen dat je snel deze kant op mag komen!

Goed, dat was ‘m weer. Zou zeggen:…tot de volgende blog maar weer.

Doegg!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s