Bootraces en dergelijke

Ja hehe nou niet allemaal klagen hoor, ik weet het.
Chronisch tijdgebrek dus. ’t Is ook belachelijk druk, ten eerste in de haven en ten tweede met andere prio’s die ik hier maar niet nader zal omschrijven…

Laat ik eerst maar even met het goede nieuws aanvangen: onze computerman is langsgeweest en die heeft het probleem van de hangende webcam opgelost. Betrof een usb-poort. Gelukkig hoorde dat bij zijn garantie en nou draait ie weer als een zonnetje (hoewel het nu even bewolkt is). Bedankt Pieter-Aar, jammer dat je geen slager meer bent (dat missen we dus op Vlie), maar aan de andere kant zijn we blij dat je Dell-consultant bent geworden. Handig!
Dus mochten jullie denken van heee, hij hangt weer eens, dan ligt het niet aan ons. In dat geval op F-5 drukken.

Okee. Even bijpraten…
Het weekend, het afgelopen weekend bedoel ik, want we zijn alweer halverwege de week dus het volgend weekend komt weer snel.
We hadden twee bootraces plus een Duits lang weekend. Ik had de rode vlag in de aanslag, maar hij bleef beneden. Het was wel heel druk, maar geen volle bak. Vreemd, want het weer was toch echt perfect, niet teveel wind, noordoost ook nog, zonnetje d’r bij…wie maakte je wat.

Zaterdag 2 juni. Op de agenda stond de Oorlam-race en de Lutine-roeirace Terschelling – Vlieland. Ja, de Oorlam ging vroeger met skxfbtsjes, maar die mogen tegenwoordig niet meer op de Waddenzee komen (of was het de Noordzee), dus daarom varen er nu klippers.
Om 1 uur ’s middags was de start bij Terschelling en anderhalf uur later kwam de eerste al aan. Ongeveer tegelijkertijd (ietsje eerder eigenlijk) was de finish van de Oorlam. Altijd spectaculair. Heb er een paar fotootjes van gemaakt tussen de bedrijven door. Het werd hier en daar nog aardig tricky door de opkomende mist – ja, het moet ook niet te gemakkelijk worden he.
En toen was het feest op het heliplatform naast de haven – want daar is het nl. om te doen. Aan de suup allemaal. Vorig jaar ging het nog mis in de Dorpsstraat met zatte roeiers, volgens mij viel het nu wel mee.  Dat hebben we dus weer overleefd – zelfs het toiletgebouw bleef op orde en dat is ook wel eens anders geweest. Gelukkig gingen de Terschellingers ’s avonds weer terug – kijk, dat scheelt een hele hoop. Opgeruimd staat netjes 😉

We krijgen nieuw asfalt op de Postweg en dat moet allemaal van het vaste  land komen (ja, wat niet). Dat brengt veel lawaai met zich mee met af-en aan rijdende vrachtkolossen, de Postweg is nu afgesloten. Het materiaal wordt afgeleverd door de Terschellinger Bank en de Oase(85 meter). Hetgeen betekent dat wij vaak de werkhaven nauwelijks kunnen benutten voor de bruine vloot.  Nog even volhouden, ze komen nog een paar keer en dan kunnen we weer verder.
Ik was zelf die dag van aankomst van de Oase elders op het eiland, maar gelukkig had Hans de Bakker zijn camera gereed. Ik mocht wat materiaal van hem gebruiken voor het goede doel.
De foto-link heb ik onderaan deze blog staan.

En dan nu het roeisloepenrace gebeuren. Altijd een spectaculair gezicht, met name met die klippers erbij. Ik doe wat photootjes, komen ze: (klik voor 800*600)

P1010001_6
Er is al aardig wat belangstelling op de kop van de haven.

P1010002_4
De deelnemers van de Oorlamrace varen nog een stukje door; ze kunnen de haven nog niet in vanwege de roeierij.

P1010004_2
Ook flink veel mensen op ’t strand. Kijk eens wat een drukte in het water…

P1010006_2
Als je goed kijkt op de vergroting, dan zie je de mist al aankomen in de verte…

P1010007_3P1010011_2
We dachten eerst dat het rook was, daar boven het dorp. Maar nee: mist.

P1010010_3
De sloepen gaan allemaal (behalve de Terschellingers) richting de takel.

P1010012_4
In het douanehok (veel hok – weinig douane) is een EHBO-post ingericht. Twee klanten vanmiddag, dus niet voor niks.

P1010014_2
Hier vindt het zuiperijgebeuren plaats.

P1010015_1
De haven op zaterdagmiddag…niet vol dus. (valt ons een beetje tegen).

P1010016
En zondagochtend stroomt het weer leeg.

Nou..’stroomt het weer leeg’…ja, dat deed het ook wel, maar er kwam er een hoop voor terug. We hebben het deze week zelfs hartstikke druk: 100 – 150 boten! Ja ok, lekker weer, vooruitzichten goed…maar toch. Het is juni, iedereen werkt, geen schoolvakanties…De gemiddelde leeftijd schat ik op 65 jaar. Ok, beetje overdreven, maar toch,  een behoorlijke grijze golf – of tsunami eigenlijk 😉 -overspoelt ons eiland. En dat worden er elk jaar meer en meer, want de babyboomers gaan massaal met pensioen.
Niet dat wij dat erg vinden! Integendeel. Kom maar hierheen.  Volgend jaar allemaal comfortabel in een box zodat jullie niet meer als een Bokito over de dekken hoeven de slingeren met alle gevaren vandien.
Zo is dat.

Oja, voor ik het vergeet..hier zijn de foto’s van het achteruit-invaren van de Oase.
Kijk maar eens hoe zo’n schip de haven binnenkomt…:
< hier klik doen >

 En Berend Hazenberg heeft een hele fotoreportage van de sloepenrace gemaakt. Voor de gexefnteresseerden: klik hier.

Goed. Verder weinig nieuws.
Ik meld me weer.

Doeggg!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s