IJsgang

"Is er nog nieuws over IJSGANG in de Waddenzee!?!?…"

Deze vraag kreeg ik zojuist aan de balie. Ja echt, het is bar en boos. HAGEL hadden we vannacht, je gelooft het niet. Hartje zomer dames en heren!
Ja, alles ligt stil momenteel. Windje 6-7 uit Noordwest. Springtij erbij, golven van drie meter buiten, dus dan snap je het wel. Nog geen 200 boten – maar daar komt over een paar dagen verandering in, want  Piet belooft strandweer. Nou, we zullen zien, het zal eens tijd worden.

Ok, het ligt hier dus aardig verwaaid in de haven, eigenlijk boffen we nog dat we twee weken vol hebben gelegen in juli, want het weer was best nog wel redelijk te noemen, als je het vergelijkt met de vaste wal. Morgenochtend is er een grote uittocht en dan komen er zelfs lege steigers, maar die zullen tegen de avond weer opgevuld worden (denken we).

Even wat anders nu.
Van de Bright Sight ontvingen we geweldige shots vanuit de mast. Kijk eens hoe een gezellig haventje wij toch hebben….volgend jaar is het allemaal anders.
Kijk en geniet…:

P1011037 P1011038

Nee, vanuit dit perspectief zien we de haven niet vaak. Eigenlijk uniek, deze beelden.
Bedankt Thom en Lindy!

Het havenstrand werd ook weer (net als vorig jaar) opgespoten. Was wel nodig ook, er was niks van overgebleven. Kijk, zo ging dat:

P1010021_2

Zaterdagochtend zag ik tot mijn grote schrik bij ons de FRIESE VLAG in top! Wat nu?? Het is mij zo en zo al een RAADSEL waarom we die vlag xfcberhaupt in de mast moeten hebben (we zijn de enige niet-Friestalige gemeente van Friesland), maar dit sloeg alles.
De verantwoordelijke bekende later zich lichtelijk vergist te hebben.
Jaja…en een week eerder de Vlielandse vlag ONDERSTEBOVEN hangen. Nou het gaat lekker hier 😉

P1010009_2

’n Paar weken geleden (ja ik weet het ik weet het – ik loop achter) beleefden we een geweldig stormpje. Het was vrij rustig ’s avonds, en opeens…whhooooshhh….in een paar tellen windkracht tien in de haven, het werd gelijk aardedonker, de lantaarns sprongen aan, de havenlichten, het hoosde als een gek…maar het was wél spectakel…tjonge. Foto’s waren nauwelijks te maken – véél te donker! Maar ik heb toch een poging gedaan. Kijk maar:

P1010003_10 P1010005_4
De eerste foto: de bui komt over en het licht gaat uit. Het hoost met windkracht 10!
(Even eerder was het gewoon daglicht).
De tweede foto is even later genomen. De bui is overgedreven, nu mist het.

En kijk es hier….dit tref je vaak op een rustige zomeravond aan. Een plaatje, wat?
P1010016_1

Verder trof ik op mijn fotorolletje nog wat plaatjes aan van een zandschip van 110 meter die persé de haven in wilde omdat het ‘m teveel waaide. Dat gebeurde een paar weken geleden (ze zijn hier bezig om de Vliesloot met staalslakken vol te gooien)…ik zei nog: doe maar niet, want er kan veel, maar 110 meter gaat niet lukken in ons haventje. Maar de Lammert is altijd optimistisch en die dacht aan een fortuin aan liggeld, dus hij stapte aan boord en dirigeerde ‘m de haven in. Het was centimeterwerk, totdat bleek dat ie de draai bij steiger 1 niet kon maken. Dus: ga maar weer terug naar je geultje achter het dorp.
Je kunt niet alles hebben, toch?

Klik hier voor de photootjes.
Okee. Was het weer voor vandaag. Kijken of er morgen nog wat te melden is.

Groetjes!

Advertenties

Een gedachte over “IJsgang

  1. Hoi Patu,

    Morgen duurt volgens mij ongeveer 24 uur, maar geen 12 dagen.
    Het zal wel aan de drukte liggen op Vlie.
    Wij komen de 19e weer die kant op, tot dan.

    groet Cees en Anneke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s