Een volle, nieuwe haven!

Half juli en het is TOP!
Het kwam een beetje aarzelend op gang, had waarschijnlijk met de wind te maken, maar begin vorige week kwamen de bootjesmensen massaal opzetten. En tot nu toe hebben we 250 – 300 jachten in onze nieuwe haven. De vuurdoop!
Het noorden en het midden van het land hebben nu vakantie, en dat betekent normaalgesproken dat de haven vol zit. De verwachting is dat we tot half augustus deze situatie houden.
We zitten vol als alle boxen bezet zijn, en de lange steiger twee dik.
Dit dus:
Dsc01956

Dsc01957

Dsc01959

En kijk Jan Soek eens linksonder. De meest perfecte plek in de haven. Buren krijgt hij niet – anders wordt de botenhelling geblokkeerd.
(Tevens het adres voor uw zeepieren)…

Maar we hebben dus volle bak. We moesten er wel weer even inkomen hoor. Alles is ook nieuw. Sommige dingen is gewoon behelpen, zoals het gebeuren in de douche-/toilet units.  Pure nood is dat, we moeten het er dit seizoen mee doen, het is niet anders. Na de bouwvak beginnen ze met het nieuwe havengebouw. Maart 2009 oplevering, ik kijk er erg naar uit!  (Een tekening van het gebouw is trouwens te downloaden op de voorpagina van onze site).
En het is weer knus en gezellig hoor! Ja, dat kan óók in een boxenhaven. Iedereen helpt mekaar met het aanleggen en afvaren, het is één grote community. In die zin is er helemaal niets veranderd. We krijgen nog steeds overwegend positieve reacties, en vooral felicitaties. Ook vanaf deze plek: bedankt allemaal! We zijn ook erg blij met de nieuwe haven. En de oude garde is er weer, alle oude gezichten die je elk jaar weer ziet…ze zijn er weer. Eigenlijk is het één grote familie. Het is niet van: dag meneer, goedenmiddag mevrouw, maar HEEE ouwe reus ben je d’r weer haha je bent er niet magerder op geworden zeg, en met ’t meiske ook goed?  De winter een beetje goed doorgekomen?…Nou hoe vinden jullie het, Ja zo ongeveer, zo gaat het toch heel vaak. In die trend.
Onze LAT-lijst beslaat nu al twee pagina’s (voor de niet-ingewijdenen: vroeger noteerden we de namen van de vaste (dus betrouwbare) gasten op een lat op het kantoor. Nu geven we in de computer een bepaalde aantekening en eigenlijk werkt het op dezelfde manier.
Ja, ze zijn er bijna allemaal weer, alleen Tonny en Door ontbreken. Als je het over de oude garde hebt, dít zijn de ware pioniers. Die lagen er al toen de term ‘recreatievaart’ nog moest worden uitgevonden.  Zij waren de eersten. En elk jaar maar weer, van april tot en met september. Aan de kop van steiger 2, uweetwel. Ze horen gewoon bij de inventaris.
Maar Tonny is helaas ziek en de boot staat te koop. Heel sneu allemaal. We hopen in ieder geval op goede beterschap! Want alles staat of valt met de gezondheid, dat zie je nu wel weer.

De eerste week van juli viel qua drukte een beetje tegen, hoewel het noorden eind juni al vakantie kreeg. Het had veel met de wind te maken, steeds maar 5-6-7, dus dat schiet niet op. Dinsdag vorige week dook ie even naar de 4, met als gevolg dat de haven volstroomde. Maar de dag erna waaide het weer hard. En de dag erna. En de hele week…Voordeel voor ons: alles blijft liggen. Elke dag verlengen. Ja, je bent met je gezinnetje en wilt naar de Duitse Bocht. Buiten staat constant 2 meter aan golven, dat wil je je kindertjes niet aandoen, dus dan blijf je maar op Vlie. (Dat is geen straf!). Het is tot nu toe onbestendig weertje, hoewel wij op Vlie niet mogen klagen. Aan de wal is het regen-regen-regen, maar hier schijnt de zon toch wel heel vaak. Alleen die wind. Onder 5 komt ie gewoon niet. En dan gaan ze in de haven manoeuvreren. De ligging van de boxen is gewoon 90 graden verkeerd (wie dát nou weer bedacht heeft…) dus wat krijg je: schadegevallen. We zijn er vaak bij met ons rubberbootje en hebben zo al veel ellende bespaart, maar we kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Mensen denken dat ze in een binnenhaventje zijn en willen zo een vrije box infloepen, maar dat vereist toch wat meer zeemanschap hier. Elke dag verbazen we ons weer, er is toch vaak voldoende hulp om een lijntje aan te pakken enzo, maar nee hoor…zo snel mogelijk de box in, windkracht 6 dwars of niet…en dan is het BOEM.

Wij hebben trouwens eindelijk weer Internet in de haven! Goed nieuws, want het lijkt wel of tegenwoordig niemand meer zonder laptop kan. De jeugd om te gamen en de ouderen om te mailen. Net als vorig is er een WiFi-verbinding van KPN Hotspot. Niet gratis dus (behalve als je Planet of XS4ALL abonnee bent) maar dat doen we met een reden.  Het blijkt, als je zelf de verbinding aanbiedt, dan staan ze twee rijen dik voor de balie met de vraag waarom ‘Internet het niet doet’. Dan is het gewoon een verkeerde instelling van hunzelf. En daar hebben we gewoon geen tijd voor. Nu bellen ze de KPN-Helpdesk, en we zijn er vanaf. Plus dat de verbinding altijd gegarandeerd is. Storing? Het wordt binnen een kwartier opgelost.

En de PIN-apparatuur doet het ook weer (of had ik dat al gezegd), maar goed ook. Als die er niet was, hadden we wachtrijen tot aan Rijkswaterstaat. Gaat 10 x sneller dan een contant geld afhandeling ("Wilt u 29 cent erbij? O, ik dacht, ik had het, maar ..o wacht, ik kom er wel….1, 2, 3…onee toch niet")  – en zo ben je drie minuten verder. We hebben dagelijks wél zo’n 200 kashandelingen hoor! Dus reken maar uit. Nu dus ook geen tijd voor gezellig bijkleppen op kantoor, dat is voor het voor- en naseizoen. Nu is het gewoon pompen en pezen. We zijn ook constant met drie man in de haven, één in de boot, één op kantoor en één voor de allerhande dingen (storingen, toiletgebouw etc etc). Het kan allemaal nét. (Soms net niet). En als er eentje uitvalt hebben we een probleem.

Ik doe nog een paar photootjes.
Dsc01944
Afgelopen week liep de machinekamer van een charter vol. Oliehoudend water kwam in de haven. Gelijk maatregelen genomen en gelukkig viel het allemaal mee omdat de instanties er bijtijds bij waren. Hier wordt een oliescherm gelegd.

Dsc01945
Op de laatste dag voor de bouwvak is de aannemer bezig aan de hoogtebeperking (steiger H). Alleen motorboten of kleine zeiljachten mogen het vak in. Dit in verband met de aanvliegroute van de helicopter.

Dsc01948
Zo ziet het eruit van de andere kant. Okee, het is nog open – de rest ligt nog in Delfzijl….

Over Delfzijl gesproken….De aannemer heeft het werk erop zitten. Een week geleden zijn ze op de veerboot gestapt om de bouwvak te vieren. Ok, het waren dan wel Groningers, maar het bleken toch echt heel toffe gasten! Een speciaal soort humor hebben ze. Goed, ze zijn dan wel niet al te rap, maar uiteindelijk leveren ze wel kwaliteit. We hebben ze nu vanaf september op ’t werkterrein en het zijn nu goede kennissen van ons geworden, sommigen zijn zelfs zeer ingeburgerd hier op Vlie! En andersom heeft het ook z’n sporen nagelaten: ik betrap mezelf al op een licht Gron
ings accent!……Dat neem je toch ongemerkt over….(Brrr…)
Maar luitjes uut Grunn: bedankt veur ‘de arbied aan ons haventje, de proatsjes, de gezellighied en we zoeden zeggen, kom g’rust weer us kiek’n hier, bakkie is altied bruun joa!

Toffe lui, echt.

Goed, nog een poar ploaatjes…

Dsc01946
EINDELIJK…hebben ze (ook op de laatste dag voor de bouwvak) de stickers met letters op de palen aangebracht. Nu is het voor iedereen duidelijk waar steiger F of G is.

Dsc01949
Tja! Het blijven Groningers he!……De wijzen komen dus NIET uit het OOSTEN…!
Kijk daar op de kop. (Wel ff vergroten) Links is EVEN en rechts is dus de ONEVEN kant… maar die anaphabeten plaatsen een bord met ONE VEN.  Nee he! Wat is dat nou, 1 VEN? GEEN IDEE!!!
(Wel lachen trouwens)..

Dsc01950
De steigers zijn trouwens zeer robuust! Daar kan Texel een puntje aan zuigen! Aan het begin van elke steiger wordt op deze manier de letter aangegeven. (Dit is dus F). Blusapparatuur en een reddingsboei, kortom: helemaal op orde. (Die promenade daarachter is trouwens geweldig).

Dsc01953
Op de lange steiger (steiger K) staan twee energy-balls. Voor het opwekken van energie op de steiger. handig he?

En ik sluit af met een foto van Wiecher. Hij voer ooit eens langs de haven en maakte deze foto. De OUDE haven. Kijk nog maar eens goed. Dáárom dus hebben we een nieuwe haven. En je ziet ook dat het invaren met windkracht 6 toch bepaald stuurmanskunst vereist, met name voor de bruine vloot. Daarom wordt ook de havenmond aangepakt van ’t najaar. Het komt dus allemaal goed!
Bedankt Wiecher!

Fotowiecher

Tot de volgende keer!

Advertenties

4 gedachtes over “Een volle, nieuwe haven!

 1. Hoi Patu,

  Vanuit een ander eilend Jersey lezen we je blog. Als we die overvolle haven hier zien vol met bavaria’s dan blijven we nog maar even op dit eiland waar je ze niet ziet. En we hebben mooi weer hier! De varende caravans uit NL. Maar we komen toch misschien nog FF buurten bij mij zussie want die ligt nu ook bij jullie. Groet aan Cornelis en Lammert. Fine Fleur vanuit Jersey Island.

 2. Hallo Patu, Lammert en Cornelis,

  Wij hebben de 2e/3e week van juli een aantal dagen toch maar weer met veel plezier bij jullie doorgebracht. De haven is erg mooi geworden, een grote vooruitgang.
  De gastvrijheid en de moeite die jullie doen om een ieder te helpen is echt gebleven.
  De ligging van de steigers moet je maar als een voordeel zien. De stuurmanskunst wordt geoefend en je spreekt elkaar nog eens door de ondelinge aangeboden hulp.
  Al met al een gezellige haven op een gezellig eiland om een aantal dagen door te brengen.

  met veel groeten en tot de volgende keer,
  Gerard en Karin Holterman

 3. Beste mannen op vlieland

  Wanneer krijgen we weer zo een mooie update van de weblog ,ook op het vaste land ben ik nog steeds benieuwd hoe alles draait

  groetjes andre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s