Even bijpraten

Een zekere H. de B. te R. vroeg zich af of ik ziek, zwak dan wel misselijk was  omdat de blog wel erg lang op zich laat wachten.
Met andere woorden: doe er wat aan.

Toevallig was ik dat vandaag ook van plan, maar ja – er moet wel wat actie zijn in de haven he. En ziet, éindelijk wat reuring, want de aannemer uit Delfzijl (ja, die) is weer begonnen. Want, mocht u wat gemist hebben (ik kan me het niet voorstellen): de haven is nog niet opgeleverd. Wij duimen en bidden dat wij vóór de Mei-vakantie in een volledig operationele haven kunnen werken. En niet van dat halfbakken gedoe van ’t afgelopen jaar, alleen de wetenschap dat we volgend jaar voluit zouden draaien hield ons op de been. Dus, geachte heren uit Groningen: laat het zo zijn!
Dank u wel.

Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen weken.
Welaan, er is een nieuw POMPSTATION. Jawel. Nee, niet in de haven, HELAAS! Het is gesitueerd achter de dijk, schuin achter het havengebouw. Wacht, ik doe een paar plaatjes, da’s duidelijker:

(klik op de foto’s voor 800*600 formaat)

Dsc00300a

Dsc00301a

Dsc00305a_2

Dsc00304a

Ziehier de nieuwe pomp van de gemeente Vlieland. Helpt u zelve met Texaco- of gewone bankpas. Ik moet nog informeren of ze ook creditcards accepteren – ik hoop het van harte want wij krijgen nogal eens jachten vanaf de Noordzee in de haven op hun laatste druppel brandstof (wij zijn de eerste aanloophaven vanaf de Noordzee) en veelal zijn dat Engelsen, Duitsers of Vikingen. Die hebben dus geen Nederlandse PINpas. Wat een gedoe, ja, die hebben we gehad hoor…pff…dan pak je zelf maar je portemonneetje en dan schiet je het voor.
Maar nu: wat een genot: je hoeft niet meer (als een dief in de nacht) onder het hek door te rollen om jezelf te bedienen. Dat was gewoon genant. Dat heb je als het pompstation op het terrein van gemeentewerken staat, zoals voorheen. ’s Avonds en in het weekend staat het hek ervoor. Omdat ik meestal in het weekend dienst heb, heb ik dat heel vaak meegemaakt. Ik schaamde me dood: Diesel? Nee, niet mogelijk. O, u heeft zeer dingend diesel nodig? Nou, het kán wel, maar…. En dan het bekende verhaal dat ze onder het hek door kunnen als ze niet te corpulent zijn, en dan kunnen ze hun jerrycan voltanken. Wat een gehannes zeg, niet normaal
Dus, even hoopte ik vorig jaar dat wij in de nieuwe haven een tankponton kregen. Dan laat je ze ernaartoe varen en klaar. Maar nee, het heeft weer niet zo mogen zijn. Zal wel te duur zijn of iets dergelijks. Maar dit is al heel wat. Ok, ze moeten weer heen-en-weer met jerrycans, dat blijft. Het is niet anders.
De pomp staat er sinds vorige week dinsdag. Er zat nog een paar duizend liter in de tank bij de oude pomp, en dat deed de gemeente weg voor 1 euro de liter. Gevolg: heel Vlieland stond in een lange rij voor de pomp. Een heuse file (jammer dat ik daar geen foto van heb). Het was ook nog op de FrieseTV heb ik begrepen.

De aannemer is dus weer aan de gang, ziehier:
Dsc00306a
De damwanden bij de havenmond…

Dsc00294a
Ja, daar moet wat aan gedaan worden…

Dsc00314a

Dsc00321a
Bij de doorvaartbeperking (hoek helihaven)

Dsc00309a
De firma Boskalis is bezig bij het havenstrand…

Dsc00319a

En hoe zou het met ons gebouw gaan…we gaan even kijken.
Dsc00297a

Dsc00298a

Dsc00299a

Dsc00296a

Dsc00308a
Het gebouw schiet dus aardig op. Ga zo voort! In maart moeten we het inrichten, dus nog maar een week of 4 – 5. De tijd gaat wel hard hoor…

Overigens, die windmolen hierboven – het is me vaak gevraagd afgelopen seizoen – heet een Energy Ball.
Klik hier voor nadere gegevens. Wij gebruiken het als gedeeltelijke stroomvoorziening voor de gehele haven. (Alle kleine beetjes helpen).

Verder wordt er weer gebaggerd, en wel begin maart. Alle voorbereidingen zijn reeds getroffen.

En we gaan binnenkort even kijken bij Boot Holland in de Frieslandhal (of hoe dat ook heet tegenwoordig) want onze havenboot is helemaal gaar, er moet gewoon een nieuwe komen. En misschien zien we wel meer speelgoed 🙂

Ik hoor net dat we heel misschien volgende week weer op het ijs kunnen staan. Ik hoop het maar, want Vlieland kwam er laatst wel heel bekaaid van af. Elke dag 4 – 5 graden dooi en ’s nachts maximaal drie graden vorst. De IJsbaan kon niet opengaan. Het ijs op de Kroon’s Polders was te slecht en te dun, maar gelukkig viel er nog net te schaatsen op Kooisplek (ten westen van het vuurtorenduin). Dankzij de overvloedige regen lag er een decimeter water. Mooi uit de wind, het kon mooi opvriezen.
Dus daar hebben we maar onze rondjes geschaatst. Het was niet veel, maar je kon in ieder geval schaatsen. In Friesland was het ook vrij hopeloos, hoorde ik links en rechts. Maar dan hoor je die verhalen uit het land…en zie je de foto’s..geweldig. Ik was echt jaloers. Ik heb nog geen één winterfoto kunnen maken hier, een wit landschap, bomen in de rijp, blauwe luchten…niets van al. Hier was het grijs en nat. En mijn neefje in Muiden…die had geweldig mooie tochten gemaakt. Zo uit z’n woonboot, hup, schaatsen onder en rijden maar. En die foto’s…
Dus ik hoop maar wij vanaf
volgende week ook mogen profiteren van een paar mooie ijsdagen. Doe ook maar sneeuw trouwens, want hier op Vlie kan je heerlijk langlaufen in de bossen en de duinen.  Dat is ook al weer lang geleden dat we dat gedaan hebben.
Kijk, zo wil ik het hebben (foto’s van maart 2005):
Pict0018a
Als er eenmaal sneeuw ligt, hoef je echt niet naar Oostenrijk voor de wintersport. Wij hebben duinen genoeg! Skieën? Snowboarden? Geen probleem.

Pict0042a
En langlaufen is hier helemaal geweldig…

Wij wachten af.

Gegroet en tot de volgende.

Advertenties

Een gedachte over “Even bijpraten

 1. Ja het was wel erg lang stil
  en daar kan ik H. de B dus groot
  gelijk in geven.

  Bedankt voor de foto’s
  en je verhaal.

  Ik zou niet naar Boot Holland gaan
  Volgens mij is er binnenkort
  veel gebruikt en gefinancierd spul te koop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s