Februari: sneeuw en zon

Gegroet geachte varensgezellen,

Twee weken geleden alweer sinds het laatste blogje. Dus de hoogste tijd voor een update.

Laat ik beginnen met enkele sneeuwfotootjes. Jawel, het is er dan toch eindelijk van gekomen. Dinsdag, anderhalve week geleden, hadden we hier 5 centimeter sneeuw. Alleen het noorden, de rest was regen. Het duurde ook maar enkele uren, maar toch. Mijn dagje wal gecancelled en natuurlijk gelijk met de camera op pad. Er was geen zon, dus het was een beetje triest, maar alla, je kunt niet alles hebben. Komen ze (klik voor 800*600):
Dsc01409a

Dsc01412a

Dsc01418b

Dsc01420a

Dsc01426a

Dsc01463a

Het is niet veel, maar het is wat. Misschien wel de enige sneeuwdag van het jaar.

De ene dag is het winter, en de andere dag is het volop voorjaar. Zo kan het gebeuren dat je een paar dagen later lekker in het zonnetje zit op de dijk:

Imgp2661

Imgp2653a

Imgp2671a

Ideaal voorjaarsweer.

En wat is er te melden uit de haven…alweer niet veel helaas…één ding in ieder geval: we weten nu eindelijk (heeft lang geduurd) wie het restaurant in ons havengebouw gaat runnen. Jaap Hamstra, van eetcafé De Lutine.
En dat is heel prettig, voor alle partijen.
Hij krijgt het druk met inrichten en voorbereiden, want eind maart is het gebouw opgeleverd en dan heb je nog maar drie weken tot de drukte begint (Meivakantie). En de tijd gaat snel, die kan je niet even stopzetten.

Verder niet veel nieuws dus.  We hebben nu ook de werkhaven op slot gezet, want Heuvelman en Ibis is met de havenmond doende. Nee, de verbreding zit er helaas niet in…’t Is triest ja.
En de firma Lareco heeft een prachtig pleintje gecreëerd voor ons havengebouw. Met van die betonnen bulten als afscheiding om al die auto’s tegen te houden. (Nu even een zijsprong) Ja, auto’s….kijk, het is zo, Vlielanders lopen of fietsen nauwelijks, voor het minste geringste nemen ze de auto – en dat op een autoLUW eiland…Het is zeldzaam als je op de Havenweg géén auto tegenkomt. Jammer maar waar. Er zijn zo’n 600 auto’s op Vlie. Gekkenwerk! Ik heb ook een auto, ok. Maar die gebruik ik alleen als het echt niet anders kan. Die 5000 km per jaar rijd ik heus niet op Vlie.  Hier heb je eigenlijk geen auto nodig, zeker als particulier niet. Alles kan per fiets. Koop desnoods een bakfiets. Het is nog gezond ook, fietsen. En nu hebben ze ook het onzalige idee om de sterrit weer nieuw leven in te blazen, ergens middenin April, op een zondag. De argeloze badgast, blij dat ie even een weekend het hectisch verkeer kan ontlopen op een bijna autoloos eiland (volgens de reisbladen) – zal zich dan een bult schrikken en weet niet wat ie meemaakt. FILES op de Postweg, auto’s op wandelpaden in de natuur, Vlieland is dan één groot verkeerspark. Die badgast komt thuis met verhalen als: naar Vlieland hoef ik voortaan ook niet meer heen, wát een auto’s daar. Eens maar nooit weer. Sterrit? Weet die gast veel. Ik schaam me dood als Vlielander zijnde, echt waar. Dat de VVV er nou niets tegen doet, ik snap het niet.
Maar ik kan zo nog wel een tijd doorgaan over dit onderwerp. Er zijn gewoon teveel auto’s op Vlieland en helaas wordt het autogebruik niet ontmoedigd, hoewel er wel vruchteloze acties waren in het verleden. En sommigen rijden als gekken. Ik noem geen namen, maar het zijn bedrijven die het van toerisme moeten hebben.
Tot zover het onderwerp Autoverkeer op Vlieland.

Het is nu Krokusvakantie en er zijn alweer aardig wat gasten op het eiland, met name de zuiderlingen. De Carnavalsvluchters zoals we ze noemen. Brengt wel weer gezelligheid hoor, want Februari is een doodse maand – althans relatief doods, begrijp me goed. Op Vlieland verveel je je immers nooit. En als je je verveelt, dan loop je gewoon de Noordestoek om, of je doet een rondje Vuurtorenduin. Nee, het bestaat gewoon niet dat je je hier verveelt.

Okee welaan, ik ga verder met de photootjes want ik ben uitgepraat.
Dsc_1944_2
Ook daarom zijn we gesloten. De damwand is met hoog water niet zichtbaar. Als je binnenloopt en je ziet ook die vlaggen over het hoofd, dan kan het zomaar gebeuren dat je je romp openhaalt.

Dsc_1946

Dsc_1947

Dsc_1948

Dsc_1951
De Oost-Vlieland vaart uiterst langzaam langs de broze havenmond. (Vanaf nu zeggen we Oost-Vlieland i.p.v. Vlieland, want sommige ambtenaren beweren dat Oost-Vlieland officieel nooit bestaan heeft. Het gevolg is dat alles waarin Oost-Vlieland in genoemd wordt, vervangen wordt door Vlieland. Gaan wij natuurlijk niet mee akkoord.)

Dsc_1952
De kraan van de Watersportvereniging is afgelopen weekend opgeruimd.

Dsc_1953
Het pleintje voor het gebouw is klaar.

Dsc_1954_3
Even een rondje om het gebouw…Deze foto hierboven (klik voor 800*600)…rechtsvoor, met dat
platte dak en dat vele glas, dát is dus ons kantoor. Goh, hoor ik u zeggen, die zullen het benauwd krijgen van de zomer… En raad eens wat? We krijgen het inderdaad heel benauwd, want er komt dus geen airco. Er wordt gezegd dat dat niet nodig is. Ik ben erg benieuwd…

Dsc_1955 

Dsc_1956 

Dsc_1957 

Dsc_1958
Parkeerplaats wordt aangelegd…

Dsc_1961
Dit wordt het restaurant.

Dsc_1962
Dit uitzicht heb je vanaf het terras van het restaurant.

Dat was het weer tot zover.

Nogmaals gegroet en wederom tot de volgende blog!

Advertenties

5 gedachtes over “Februari: sneeuw en zon

 1. Die peiling over de nieuwe haven is natuurlijk een tegenvaller… Een duidelijke meerderheid geeft voorkeur aan de oude situatie. Ik zal toelichten waarom ik dat ook vind. In de eerste plaats liggen de boxen zeer ongelukkig dwars op de heersende wind en in de tweede plaats is de prijs schandalig, on-Nederlands hoog. Voor mij een reden om uw haven definitief te mijden en naar Terschelling te gaan, waar ik voor bijna de helft (!) van het geld lig.
  Groeten Frank

 2. vinden wij niet erg dat frank niet meer komt,
  is er weer een plekje vrij!

  Ja dat is waar je verveelt je nooit op vlieland. Mooie foto’s we kunnen niet wachten tot datde haven weer open is en het weer ons toelaat te komen.
  Lekker smoek plekje daar bij het restaurant lijkt me.
  tot op vlieland!

 3. Geef ons de nieuwe haven maar. De oude was ook gezellig maar je eigen box is toch wel erg prettig. In 2007 hadden we nog een kudde olifanten (grapje) over onze boot lopen, toen wij trachten te slapen naar een vermoeiende tocht vanuit Brunsbuttel. Afgelopen jaar (2008) hebben we als een os geslapen. De boxen zijn misschien wat lastig met invaren maar het valt ons op dat er altijd vriendelijke mede bootbezitters zijn die een handje helpen! Kortom Vlieland here we come! Nadeel van Terschelling boven Vlieland het eiland is te groot om 1 dag te fietsen. Hebben we 1 keer gedaan maar nooit weer! Patu trouwens prachtige winterfoto’s. Miscchien moeten we maar volgende jaar naar Vlieland op wintersportvakantie! Groetjes Frans en Ariane Postma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s