Hemelvaart-vaart

En ja hoor, het ging zoals voorspeld: volle haven met de Hemelvaart. Alles klopte: het weer was gewoon perfect, zonnetje erbij en de wind was goed. Blijf dan maar eens thuis. Dat doe je dus niet, de trek naar Vlieland is te groot, je móet gewoon.  Woensdagmiddag hadden we alles in kannen en kruiken, met name v.w.b. de indeling op de lange steiger. Donderdag kwam de meute maar we kwamen nog niet vol. Dat was ook niet verwacht (meestal komt ‘Harlingen’ op de eerste dag van een vakantie, en ‘het IJsselmeer’ een dag later), maar vrijdag kwam de rest en al rond het middaguur moesten de bekende vlaggen weer in top. Wij zaten dus al vol, maar omdat Terschelling vanwege de H-T race gestremd was en men daar niet naar kon uitwijken, waren wij coulant en lieten niemand buiten wachten. We konden ze kwijt in de werkhaven en iedereen was tevreden. Het alternatief was ankeren, dat werd ook wel gedaan, maar in onze haven is het een stuk gezelliger – ook al heb je dan soms geen stroomaansluiting.
We merken trouwens dat we veel minder hoeven aan te sturen. Nog steeds hebben we de lengte-aanduidingen nog niet kunnen plakken op de palen (we wachten op een mogelijkheid van een werkschip of iets dergelijks, waarop we een hoogwerker kunnen plaatsen) maar omdat de meesten nu alweer voor de tweede of derde keer langskomen, is het systeem nu wel bekend. Ook merken we dat sommigen zich goed hebben voorbereid d.m.v. het goed lezen van onze website. Daarop staat een plattegrond met de steigers en de aanbevolen lengtes van de boten.
Al met al was het gewoon een SUPERweekend! Een boel reuring in de haven (ja wat wil je, met 350 boten). Iedereen tevreden, met name onze penningmeester, en vergeet de lokale middenstand niet. Dat hebben ze toch maar allemaal gemist vorig jaar. Over volle havens gesproken, persoonlijk (ik zeg: persoonlijk) hoeft dat voor mij niet, volle havens. Ik vind het te massaal. Het is voor ons alleen maar pezen, pezen en nog eens pezen en alles moet onder controle. Er mag ons niks ontglippen. Door die drukte krijgen wij geen tijd voor een praatje pot persoonlijke benadering en dat is jammer. Nee hoor, doe mij maar een haventje van 50 – 100. Mooi overzichtelijk ook.
Trouwens, alleen de vrijdag van de Hemelvaart hadden we dubbel rood hangen, op zaterdagmiddag waren er al een heleboel boten vertrokken – en dat had alles te maken met het tij van zondag (te vroeg/te laat).
Eerder afgelopen week hadden we dikke ellende van de Bruine Vloot. Althans, van de opvarenden van de charters. Rotzooi, vernielingen, containers versleept, geraniums uit het dorp in de toiletpotten, je kunt het zo gek niet bedenken. Politie erbij, rapporten gemaakt en uit het dorp kwamen al geluiden om voortaan die Bruine Vloot maar te weren uit de haven. Nou, ik kan me er wel wat bij voorstellen. Persoonlijk (ik zeg met nadruk: persoonlijk) mag het van mij. Zo verwens ik ze vaak als ik mijn eerste rondje door de toiletten doe. Wat ik daar soms aantref is met geen pen te beschrijven. Nee, die ruimte in de werkhaven kan dan mooi gevuld worden met steigers. Kunnen we zo 100 jachten kwijt. (En dat vind ik niet eens zo’n gek idee).

Op het ogenblik (maandag) hebben we nog steeds mooi weer, maar dat verdwijnt vannacht met helse buien en harde wind (misschien wel een stormpje).
Dit komt er aan, ik ben benieuwd:
Radar

Maar: vanaf donderdag krijgen we hogedruk en de Pinksterdagen beloven toch zonnig te worden. Met andere woorden: we gaan weer vol! Let maar op.

En vandaag is het restaurant open gegaan! Jawel! Helaas had ik mijn cameraatje niet bij de hand anders had ik een plaatje geschoten van het gezellige terras.  Het zal gelijk al vol. Het is zondermeer de mooiste plek om een terrasje te hebben, als je daar zit heb je een geweldig uitzicht, en in de haven is er altijd wel de nodige reuring. Ik zou zeggen: kom snel kijken!
De snackbar was afgelopen vrijdag al open gegaan. Het is een basic-snackbar, rechttoe-rechtaan. Precies goed en heel verstandig, ze hebben tafels en stoelen voor de deur geplaatst.
We hebben nu dus een mooie supermarkt, een snackbar en een restaurant zeven dagen per week open. Eindelijk hebben we wat te bieden, we hebben er lang op moeten wachten, maar het was het waard.
Er zijn alleen nog wat problemen met de wasserette, maar ook dat komt goed. Ook zijn we bezig met de webcam, even geduld nog.

Even een paar photootjes en dan was dat het weer.

P1010004   
Het terras van het restaurant, twee dagen voor Hemelvaart. Bijna gereed.

P1010005

De ruimte voor de waterkering zit er nu ook in.

P1010006
Vrijdagmiddag, Hemelvaartweekend. De voorhaven ligt vol jachtjes. Op dit moment 350 boten in de haven.

P1010007
Zaterdagochtend. Het restaurant is nog niet operationeel, het terras is verder klaar.

Tot na Pinksteren!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s