Aftellen…

Gegroet wederom.

We draaien havens momenteel om ‘u’ tegen te zeggen. Vorige week lagen we voor zegmaar tweederde vol. Dan zoek je altijd naar een oorzaak, en dan kom je natuurlijk uit op het feit dat iedereen graag in onze mooie nieuwe haven wil liggen. En dat ligt lekker hoor! Ik hoor het steeds vaker aan de balie: ‘wij zijn altijd Terschellingvaarders geweest, maar nu komen we hier want het ligt bij jullie toch wel heeeeel lekker!’ Ja zeg, natuurlijk. Dat zij-aan-zij gedoe daar op Terschelling dat is niet meer van deze tijd, dat gestamp op je boot steeds van jan en alleman, en dan lig je tien dik en dan moet je als een aap klauteren om naar je bootje te komen…nee, dat moet je gewoon niet meer willen. Hier lig je als een vorst in een fraaie box met gratis stroom ook nog en je loopt op award-winning steigers van zwaar topkwaliteit met alle faciliteiten bij de hand, wat wil je nog meer. Ik zou het niet weten. Vandaar dus dat wij het drukker hebben dan normaal, en ‘normaal’ in juni betekent 50-100 jachtjes, maar nu deze week hebben we er gemiddeld 150, een half haventje zoals wij in vakjargon zeggen. En vorige week gemiddeld 200! Jazeker. Allemaal dankzij de nieuwe haven en ook wel het mooie weer natuurlijk. Een enkeling opperde dat dat rare festival op hoe-heet-dat eiland ook alweer, daar debet aan kon zijn. Voor een deel ga ik daar in mee. De jachtjes die daar niet terecht konden, gingen ‘maar’ naar Vlieland. Dat waren notoire Terschelling-gangers die nog nooit op Vlie waren geweest. Hier in de haven gingen hun ogen open en hup, we hadden er weer vaste gasten bij. Terschelling? Verleden tijd. Wij gaan voortaan naar Vlieland!

We hebben het inderdaad zo druk als kleine baasjes, want de Grand Opening is a.s. vrijdag de 26e en er moeten nog heel wat dingen in korte tijd gebeuren, zoals de vlaggenmast, de glazen windschermen rond het terras boven, kantoormeubels, stellages, en allerlei andere ‘puntjes-op-de-i-‘ zaken. Vrijdag moet dus alles klaar zijn en dan kunnen we met een gerust gevoel het seizoen in.

Is er nog wat spannends gebeurd de afgelopen week….nou, in ieder geval geen voertuigen c.q. rijwielen te water. Het was wel bingo zeg, de laatste tijd. Achtermekaar de plomp in, het moet geen gewoonte worden zeg!(beetje overdrijven mag ;-). Op het eiland hadden we dit weekend het Dweilfestival – een jaarlijks terugkerend evenement met vele dweilorkesten , supergezellig! En de Zonnewende (de langste dag) hadden we zondag, en dat vieren we bovenop het vuurtorenduin met de fanfare. Ook al traditie.  En het ‘rondje Vlieland’. Dat is: 47 kilometer lopen, de naam spreekt voor zich. Voor geoefende lopers, anders hoef je er echt niet aan te beginnen. Ik wil volgend jaar ook meedoen, ben al druk aan het oefenen met Atty. Maar dat is dus allemaal in hetzelfde weekend. En nog heel veel meer, kijk maar op de activiteitenkalender. Je verveelt je echt nooit hier, er is elk weekend wel wat te beleven of te doen.

In de haven hadden we de Prins Willem Alexander weer eens op bezoek, en dan praat je toch over een slordige 85 meter in onze kleine voorhaven. Nu hebben wij daar al twee jaar ervaring mee dus we wisten dat we steiger L aan de voorkant moesten opruimen, anders komt ie de hoek niet om. Eén van de weinige schepen die achterwaarts de haven invaren – het is wel een grappig gezicht eigenlijk.

Gisteravond was het eindelijk zover: we konden de stickers met de afmetingen op de steigerpalen plakken. Het was hoog water en we kregen assistentie van de KNZHRM (ben hier nog wat ouderwets, ik weet het). Nu weet iedereen waar ie aan toe is bij het binnenvaren. In feite hoeven we nu niet meer in het bootje om alles en iedereen een plek te wijzen. Volgens het boekje moet het nu zichzelf kunnen regelen. Gewoon doorvaren totdat je de steiger met je lengte tegenkomt, een box uitzoeken en vxf2ila huppekee.  Een kind kan de was doen. En vandaag was de eerste testcase en wat dacht je? Tóch weer 9 meter bavariaatjes in een 13 meter box, hoe bestaat het! Okee dan, toch maar weer het bootje in…(het lijkt wel of ze het erom dóen)…Maar niettemin, het maakt het allemaal makkelijker, hoe dan ook.

Nog een kleine twee weken en dan barst het hier los. Ik verwacht niet dat we gelijk in de eerste week al vol komen, maar dan toch zeker wel de tweede week. Het Noorden is het eerst aan de beurt met de schoolvakanties en daar moeten we het toch grotendeels van hebben. Half augustus beginnen de noordelijke scholen weer, dus dat betekent dat het daarna weer aardig rustig wordt bij ons. Zes weken lang dus…slechte weken onze echtgenotes/vriendinnen. We komen alleen thuis voor een snelle hap en de slaap, voor de rest hebben ze niets aan ons. Ok, ’s winters is het net andersom. Je moet er tegen kunnen en dat lukt niet iedereen. Havenmeester: een beroep met contrasten.
We worden de komende maanden dus geleefd, dat kun je wel stellen. Maar ziet: onze vakantiehulp Harry is gisteren gearriveerd, hoera! Dat betekent dat we een dag vrij kunnen nemen. Gelukkig wel, anders bestaat de kans dat je doordraait. We hebben ‘m gelijk in het bootje gezet en gelukkig was ie het nog niet verleerd.

We hebben op het kantoor een map liggen met punten ter verbetering. Ook wel het Klachtenboek genoemd. Ja, je hoort zoveel aan de balie, tips, aanmerkingen, klachten…we schrijven het direct op en gaan er later (of eerder) wat mee doen. Want uiteraard is niet alles gelijk perfect met zo’n nieuw gebouw. Ik noem bv. de afvoer van de douches. Dat is gewoon niet goed. Okee, goed punt, actie najaar. En zo zijn er nog meer. Bv. de onderste klep bij de afloop van de bruggen. Bleek spiegelglad bij regen. Dat was een prio, dus: anti-slip strips erop en klaar. En zo zijn er meer punten.
En zo gaan gaan we maar weer verder…

Okee, nu weer tijd voor enkele photootjes. Komen ze.
P1010001
De Prins Willem Alexander (van het Rode Kruis weet u wel) komt achterwaarts naar binnen.

P1010004
Met de nodige voorzichtigheid…

P1010007 P1010009

Ik krijg ‘m niet eens volledig op de foto, zo lang is ie (voor ons doen). Dan maar in tweeën.

P1010010

Nou hébben we eindelijk een mooie plek met uitzicht, krijg je zoiets voor je neus….! 😉


P1010012_2
We hadden een jachtje die water maakte. Gaatje in de romp. Wat doe je dan? Dan bel je Klaas Koe met de Manitoe en die helpt je uit de puree

.
P1010014

Het moment is daar: de stickers met de afmetingen worden bevestigd met behulp van de reddingsbrigade. Eindelijk!

Tot later maar weer!

Advertenties

Een gedachte over “Aftellen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s