Recessie? Hier niet!

Ja beste mensen, we zitten warempel in de drukste week van het hoogseizoen. Hoogtijdagen! Normaal is het nu heel druk, maar nu is het zelfs kolkend druk, want we beleven fraai strandweer. Dus de bootjes blijven maar komen en blijven maar komen, tegen beter weten in want men weet (via de Brandaris) dat de haven elke dag vol is. Ze hopen dan op een gunstige wissel en nemen het urenlange wachten voor de haven voor lief.

We liggen dus overvol momenteel,  en door die loeiende drukte (zoals ik in de vorige blog al aangaf) komen wij dus nauwelijks meer toe aan die persoonlijke benadering van de havengasten, zoals wij graag willen. Het is gewoon te massaal deze tijd. Jammer….. We werken ons drie keer een slag in de rondte om het allemaal soepel te laten verlopen en gelukkig lukt dat tot nu toe, maar het kost wel de nodige zweetdruppels. Neem nou alleen al die telefoon. We hebben één vaste en drie aan elkaar gekoppelde mobieltjes. Vanaf 7 uur ’s ochtends beginnen ze al te bellen of ze die dag de haven in kunnen. Vervolgens wordt er continu gebeld tot 11 uur ’s avonds. We kunnen err momenteel wel een callcenter op zetten, want het loopt ons hopeloos over. Nee, de telefoontjes kunnen wij nauwelijks aan. We beantwoorden ze zoveel mogelijk natuurlijk, maar alles en iedereen lijkt ons te bellen. Met allemaal dezelfde vraag: maak ik een kans vandaag of morgen.  Wij zeggen dan maar steeds: luister naar kanaal 2, de Brandaris. Als de Brandaris doorgeeft dat we vol zitten, dan hoeft u het eigenlijk niet te proberen. Het verbaast ons dan nog steeds dat ze het toch maar altijd proberen, tegen beter weten in.  Met als gevolg dat we overspoeld raken. Het lijkt wel of alles wat vaart in Nederland naar Vlie komt. En dat is natuurlijk aan de ene kant heel goed,
Maar goed, tot nu toe zitten we dus elke dag dik vol en de verwachting is dat het tot half augustus zo doorgaat. Vanaf 17 augustus beginnen de basisscholen van het noorden weer en dan krijgen we weer een beetje adem, althans, daar gaan we van uit. Gelukkig maar, want momenteel hebben we een heel dorp in de haven liggen, een man of 1000 minimaal en die gebruiken allemaal voorzieningen, en dat gaat soms niet vlekkeloos dus wij rennen ook de hele dag om storingen op te lossen. Het douchegebeuren bv. is een drama, gooien ze er muntjes in er er komt geen water. Heel jammer, maar dat wordt pas in het najaar opgelost. Hoofdstuk Kinderziektes, het is allemaal nieuw,  het heeft niet echt de tijd gehad om goed te kunnen proefdraaien. En zo zijn er meer dingen.  Affijn, hebben ze van de winter ook weer wat te doen, toch?

Maar om even op de drukte terug te komen: eigenlijk kunnen we nu al zeggen dat wij een superseizoen draaien, volgens mij nog beter dan de topper van 2003 (toen was het vanaf de Paas tot september mooi weer). Want ga maar na: Pasen – 200 boten. Meivakantie – vol. Pinksteren; vol. Juni: 200-250 boten. En het hoogseizoen dus elke dag vol. Om in te lijsten, toch? Ons penningmeester loopt elke dag met een big smile rond…
En ook restaurant De Dining naast het havenkantoor loopt als een tierelier, elke avond volle bak. De kleine Coxf6p beneden ons heeft ook geen reden tot klagen. Kortom: het gaat erg goed. Het merendeel van de gasten is erg tevreden met de nieuwe haven en het gebouw. Ook krijgen we opbouwende kritiek, en dat noteren we en gaan daar na het seizoen mee verder.

Op het eiland zijn er nu zo’n 6000 gasten. Camping vol, haven vol, hotels vol, huisjes vol. Ik heb momenteel mijn schoonfamilie over, nog nooit op Vlieland geweest. Ze weten niet wat ze meemaken. ‘Is dit wel Nederland’.  Ja, ik heb ze het hele eiland laten zien, van de noordoosthoek tot aan het puntje van de hors. (Alleen de Kroon’s Polders overgeslagen vanwege de vossen). Ze vinden het geweldig. ECHT rust en ruimte. En die 6000 gasten dan? Ja, je snapt het niet, maar die zitten massaal in en rond het dorp. Op de camping en de jachthaven. Ze blijven op hun plek, hoe vreemd het ook klinkt. ’t Zijn kuddedieren, en eigenlijk is dat maar goed ook, want even ten westen van het dorp waan je je alleen. Complete rust, complete ruimte. Daar adverteert de VVV al 30 jaar mee en het klopt. Vlieland is een eiland voor de gemoedelijke rustzoeker en natuurliefhebber, ik denk dat iedereen het daar wel over eens is. En dat moeten we echt zo blijven houden. Maar tot mijn grote ontsteltenis zijn er mensen met invloed die dat willen veranderen. Die willen er een dependence van Terschelling van maken, daar komt het wel op neer.  Ik heb het dus over dat festival van 4 – 6 september. Into the Great Wide Open ofzo. Popmuziek voor alle leeftijden zeggen ze, nou , ik ken niet een van de bands, nooit van gehoord. DJ dit, hiphop dat, nou, ik weet genoeg. ‘Beeldende kunst’…dan weet je het helemaal: dit wordt Oerol-2 mensen! Op Vlieland! Er zijn dus mensen die niet begrijpen dat zo’n alternatief festival hier niet thuishoort. En het meest vreemde is: geen weerklank te horen van de toeristische instanties. Rust en Ruimte…. Nou, niks rust! Herrie! Ruimte? Daar komt zogenaamde beeldende kunst voor in de plaats. Oerolkunst en dan nog zwaar gesubsidieerd ook. Het kost ons dus ook nog geld. En mij is niets gevraagd.
Nee, hier wordt op een gigantische manier de plank misgeslagen. Hier komt, hoe je het ook wendt of keert, een soort Oerolfestival. Oerol! Op Vlieland! Hou toch op. En volgend jaar weer, en daarna – wegens geweldig succes, weer. En dan maken ze er een week van. Dan twee weken. Een hoop herrie en het trekt het verkeerde publiek. NIET de rustzoekers en natuurgenieters. Nee, die kiezen de volgende keer voor Ameland of Schiermonnikoog.
Ja, sommige dingen…je kan er met je hoofd niet bij soms.
Zat ik laatst aan de balie havengeld af te rekenen, staat er ineens een soort van Neanderthaler voor me neus! Ongewassen, ontbloot behaard bovenlijf, ik schrok me een aap. En ik ben aardig getraind in het herkennen van soorten, zoals rode broeken, captains of industry, bouwvakkers, wanbetalers en vooral bruine vlootschippers, die herken je helemaal vanaf een kilometer. Kan niet missen. Ongeschoren, onverzorgde haardos, bruinrode huid, door weer en wind getekend.
Maar dit soort was nieuw. Ik denken en denken…en ja, toen dacht ik dat ik het wist. Ik zou zweren dat het een Oerol-type was. Deze zou daar niet opvallen. Gaandeweg het gesprek werd mijn redenatie bevestigd. Inderdaad…wat ie wilde? Hij vroeg of ie gigantische konijnenoren mocht plaatsen op het haventerrein, goed zichtbaar als de veerboot langs vaart. En dat gedurende het zojuist genoemde festival. Ik was compleet verbouwereerd, waar zijn ze hier toch mee bezig?? Wat gebeurt hier, wat doen ze toch met mijn eilandje… Het lijkt wel of we langzaam geannexeerd worden en niemand doet er wat aan.
Maar goed, die holbewoner is teruggewezen, dat begrijpt u wel. Ga toch heen zeg. Konijnenoren, het moet niet gekker worden hier…

Tja, we hopen  er maar het beste van. Misschien zie ik spoken en valt het wel mee. Konijnenoren…pfff…

Ik was dus vrij vanwege de komst van mijn visite en was aldus vermomd als badgast. Zo togen we naar de haven – ik moet toch laten zien wat mijn werkgebied is – en het was LEUK!!! Want aan de ene kant werd ik niet herkend door de gasten en normaal wordt je na één stap aangehouden. ‘He havenmeester, ik lig daar en daar en nou zie ik dat er een plekkie is vrijgekomen, zou ik..’ Zulke dingen. En nu kon ik rustig doorlopen. En aan de andere kant kon ik bekijken hoe een gast het ervaart, door zélf een gast te spelen. Nou, ik moet zeggen, die mensen van de haven hebben het prima voor mekaar. Mooie steigers en dat gebouw is super! Echt heel goed! Lekker ijssie gekocht (ook voor het eerst) en wat rondgekuierd met de family. In plaats van snel-snel de haven in en constant in gesprek zijn.
Nee, heerlijk.

Op dit soort dagen ervaar je wat een zeldzaam mooi eiland we hebben. Dat moeten we echt koesteren.

Genoeg daarover.
En dan is het nu tijd voor de photootjes!

Imgp2874a
Kijk toch eens hoe gigantisch druk het op de boot is.

Imgp2877a
Velen vinden een ankerplaats achter het dorp.

Rijvoorhaven
Het dagelijkse rijtje voor de haven.

Imgp2882a
We proberen toch zoveel mogelijk boten binnen te laten. (Zeehondjes op de zandplaat, goed kijken).

Imgp2886a
Hier krijg je een idee hoe vol het is.

Imgp2887a

Imgp2888a

Imgp2902a
Daar bij de brug heb je gigantisch veel fietsen staan, de ambulance kan er zo niet door. En dat terwijl er nauwelijks fietsen staan aan het fietsenrek verderop. Wat zijn ze toch lui en gemakzuchtig… (het heeft geen zin om je erover op te winden)…

Imgp2903a

Imgp2916a

En gisteravond lager er wel 80, zei de vuurtorenwachter.


Als je het helemaal niet meer ziet zitten, kan je altijd nog naar de Torenvijver lopen. Daar kom je gegarandeerd tot rust.
Imgp2922
Wat hebben we toch mooie plekjes. (Waar zijn toch die 6000 badgasten?)

Okee, was ‘m weer.

Tot de volgende!

20 gedachtes over “Recessie? Hier niet!

 1. Mmm…ik heb geen boot en ik luister naar muziek die jij niet kent (zeker alleen Jan Smit?) .. dus ik ben een neanderthaler? Lekker ‘openminded’ ben je.

  Gelukkig is niet de hele bevolking zo bot en verheug ik me op een leuk festival EN de schoonheid en rust van Vlieland.

  Alvast vriendelijke groeten van een van festivalgangers.

 2. Ik denk dat er weinig reactie komt omdat :

  1) een deel van de lezers het misschien wel met je eens is.

  2) het andere deel het niet met je eens is maar het verhaal met een korreltje zout neemt en ook wel inziet dat
  je juist zo schrijft om reacties uit te lokken.

  Het leven van een columnist gaat niet over rozen….

  Maar gewoon bljven volhouden, als je alleen maar gaat schrijven hoeveel bootjes er in de haven liggen wordt het erg saai.

 3. Erg jammer, ik denk dat er veel mensen teleurgesteld zullen zijn.
  Wij hebben tot nu toe je blog met veel plezier en een glimlach gelezen.
  Nogmaals jammer, jammer

 4. Inderdaad superjammer als de weblog stopt,
  maar zoals in de meeste conflictjes is er vast wel een compromis te bereiken waar
  iedereen zich in kan vinden

  Succes verder en hopelijk tot schrijvens.

  Rob

 5. In 2007 daalde ik tijdens het schrijven van mijn scriptie even af en ontdekte je weblog. Sindsdien lees ik met veel plezier je verhalen en kijk ik steeds weer uit naar de volgende blog met foto’s!

  Waag het niet er mee te stoppen!

  Groet en dank,
  Henk Jan

 6. Jammer jammer en nogmaals jammer dat je bent gestopt met de blog niet alleen ik maar velen met mij zullen het missen. Het hoe wat en waarom van deze actie is mij niet duidelijk maar ik hoop dat we weer snel van het wel en wee van de haven en de rest van Vlie op de jou eigen wijze kunnen genieten

 7. Patu,

  Na zoveel positieve steunbetuigingen (kom op mensen, reageren !) moet je toch eigenlijk wel doorgaan ???

  De meerderheid van de lezers vindt
  volgens mij van wel, hoe moeten we anders te weten komen wat er echt op Vlieland gebeurt als we er niet zijn ?

  Rob

 8. Beste Patu,

  Ik vermaak mij al jaren kostelijk met jouw blog-schrijfsels en ik zou het echt heel jammer vinden als dit havenblog gaat stoppen.

  Ik denk dat jij met dit blog heel veel mensen in Nederland (en daarbuiten) positief betrokken laat zijn bij de haven van Vlieland. Misschien voelt een klein aantal mensen zich af en toe op de teentjes getrapt maar dit staat volgens mij in geen verhouding met het aantal zeer trouwe en tevreden bezoekers van de haven en dit blog.

  Ik zie jouw blog als jouw persoonlijke belevenissen en mening en niet als een officiële spreekbuis van de stichting haven Vlieland of van de gemeente. En een columnist mag inderdaad prikkelen en bewust zwart/wit stelling nemen om mensen aan het denken te zetten en discussies los te krijgen. Ik ben het ook niet altijd met je eens maar dat maakt het leven nou zo interessant, al die verschillende ideeën en meningen.

  Dus laat je alsjeblieft niet tegenhouden door censuurdreiging. Ik snap heel goed dat je nu het gevoel hebt dat je er dan liever mee stopt als het zo moet. Maar ik hoop dat ‘men’ inziet dat je heel veel positiefs bijdraagt aan de haven.

  Ik hoop volgend jaar Vlieland weer te kunnen aan doen, deze zomervakantie was zo druk dat het ons niet gelukt is om binnen te komen (Terschelling en Texel waren gelukkig ook leuk ;), maar Vlieland is heel bijzonder)

  Veel sterkte ! Ik hoop dat al deze positieve reacties van lezers je zullen helpen.

 9. Toch weer ff online!!! Zo blijven we nog meer betrokken of de blog er staat. Werkt nog steeds prima via andere link op diverse websites. Sterkte nu met de drukte en onweer.

 10. “waar zijn ze hier toch mee bezig?? Wat gebeurt hier, wat doen ze toch met mijn eilandje… Het lijkt wel of we langzaam geannexeerd worden en niemand doet er wat aan.” Als jij niets meer mag zeggen over de veranderingen die op ons mooie en lieve vlie gaande zijn dan zijn ze al erg ver met het annexeren van vlie. Gewoon door gaan met je blogje, we missen het nu al. Elke dag ff kijken, chips weer geen nieuw berichtje. wij willen je foto’s en je ongezouten mening over het wel en wee van de haven.

  Groetjes Jan, fred en ed. (Triton,Zeewolf en de Furie

 11. We missen je weblog enorm. Verveling slaat toe en er is niets meer leuk te lezen op de site van de jachthaven. Het is dat Vlieland zo mooi is en jullie haven fantastisch. Maar anders waren we overgegaan tot een boycot van de haven van Vlieland tot deze weblog gewoon weer in de lucht is op zijn plaats op de website van de jachthaven. En dat voor een paar geitenwollen cultijunks die geen gevoel voor humour en zelfreflextie hebben! Kun je niet nu deze site toch niet meer op de website van de haven staat voor je fans toch nog bijwerken. We beloven hierbij plechtig ieder stukje met veel plezier te lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Frans en Ariane Postma.

 12. Hallo Patu,
  was mxfcssen wir hier lesen? Du stoppst mit dem Weblog? Warum bloxdf?
  Laxdf Dir bloxdf nicht den Mund verbieten!
  Wir brauchen Dein Weblog, Vlieland ist so fern der Heimat!
  Liebe Grxfcxdfe aus Deutschland
  Ralf und Claudia von der ClaRa

 13. Het is nu precies een maand verder na het laatste blog. Niks knipogen naar de laatste Vlielandse gebeurtenissen. Niks mooie foto’s bijvoorbeeld van het hoge water en storm een paar dagen geleden. Niks hoe het culti gebeuren dit weekend was, met de nodige knipogen. Het lijkt wel of een stukje Vlielands hart is weggesneden.
  PATU BLIJF BLOGGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Jeetje wat een reacties!

  Ben momenteel ver weg van Vlieland en verwacht dat ik binnenkort wel een berichtje plaats van het hoe en wat.

  Groetjes,
  Patu.

 15. ok je laat nog wat van je horen goedzo!
  Maar we missen je foto’s en verhalen positief of negatief wat maakt dat toch uit.af en toe een beetje te, en dan denk je er het jouwe van.
  deze week een paar dagen op vlie geweest mooi weer gehad en gezellig, maar toch …. we missen iets want
  als je de gewoonte hebt om eerst even op de computer te kijken voordat je weggaat naar vlie en thuiskomende ook weer even kijken ja waar is het nu nog voor nodig er is niets meer te lezen en te zien.echt heel jammer! We wensen je veel goeds voor je toekomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s