Vlielander Herfstvakantie

Dag allemaal.

Het is inmiddels oktober en dat betekent het begin van het stormseizoen. En we worden op onze wenken bedient want ziedaar: dit weekend hadden we gemiddeld windkracht acht, west tot noordwest en er kwam een aardige bak water deze kant op, gisteravond met hoog water 200 cm en vanochtend 217 cm bij NAP.
Hier het grafiekje:
Grafiek2

Nou is 217 niet echt bijzonder. Bij 250 moeten we echt aan de bak, want dan stroomt het water het havengebouw binnen. Dus het viel erg mee. In ieder geval leuk voor de plaatjes, zoals deze:
(klik voor 800*600)

Img_0159a
Vanaf het parkeerterrein bij de veerdam, zondagochtend om 8 uur.

Img_0163a
Het water komt al door de coupure (daar bij de helicopter).

Img_0168a Img_0167a
Het water komt ook al over de lange kade heen. (Dit is 2.15 m NAP).

Img_0169a
Het stuift de dijk over richting Havenweg (sorry voor de slechte kwaliteit).

Img_0170a
Heee, de ambulance-brug is los van de grond. Da’s nou net niet de bedoeling. Morgen eens even over hebben…

Img_0162a
Het is een beetje moeilijk om te zien, maar de meeuwen hebben massaal bezit genomen van de steigers. Pak de hogedrukspuit maar weer…

Img_0166a
Tja..hoe kom je zonder natte voeten van boord…

Img_0172a
Zo dus! Gewoon Tjerk bellen…

U ziet hem boven al aan de korte kade liggen: de barkentijn ‘Hartstocht’.  Deze wordt ingezet als varend hotel en erg vaak doet hij Vlieland niet aan (volgens mij de eerste keer dat ik ‘m zie). Wat doet ie hier? Welaan, me neefje Chris (Westers, voor de niet-intimi) besloot eens gek te doen en trouwde dit weekend op z’n geboorte-eiland. Er kwamen een paar gasten mee en dat gebeurde natuurlijk in stijl. Die laat je dus niet zoals het gewone volk met Doeksen overkomen. Daarom werd deze tweemaster ingezet.
Affijn, hij is getrouwd inmiddels (gefeliciteerd ook vanaf deze plek) en het was het hele weekend feest.
Hier een paar plaatjes van de Hartstocht:

Imgp3027a
Tussen de eilanden.

Imgp3040a
In de ‘Sloot’. ( Toch wel jammer dat ie niet zeilt…)

Imgp3049a
Voorbij ’t Fort…

Imgp3052a
…en bij de haven.

Dsc02119a
En voorzichting door de havenmond.

Gelukkig maar dat we een stormpje hadden plus de aankomst van dit schip, anders was er wel heel weinig stof voor een blogje. Want het is me toch een partij STIL in de haven, niet normaal. Een bootje of zes momenteel, dan heb je het wel gehad. Kwam de waterpolitie gister nog binnen…zeggen ze (je gelooft het niet) ‘we doen even een rondje door de haven!!’ . Ja echt heus, dat zeiden ze. Zes bootjes he. Allemaal met een NL-vlag.  Hectisch! Ik geloof dat ze een halve dag werk hadden. Ik wil ook bij de waterpolitie!

Hoe de afgelopen twee weken verlopen zijn? Nou, zoals ik zal zei in het vorige blogje, het eerste weekend was best druk, 236 boten in de haven, dan verveel je je niet! Het tweede weekend was ook niet vervelend: 150 bootjes. Ok, toch minder, maar het weer viel een beetje tegen en velen hadden een week eerder al ‘tot volgend jaar’ gezegd. Zo door de week mochten we ook niet klagen, dankzij de eerbiedwaardige grijze generatie (Atty telde bij mij ook al een paar grijze haren) hadden we toch nog een bevredigende omzet. De afgelopen week echter was het diepdroevig: men zag het woordje STORM in het weerbericht voor de lange termijn en dan kiest men het hazenpad.
De bruine schepen doen hun laatste betaalde ritjes deze tijd, daarna nog een paar wedstrijdjes en dan gaan ze ook weer de winterslaap in.
Overigens, de laatste twee weken was het dus Herfstvakantie voor de Vlielanders zoals ik al eerder zei. Betekent dat de helft van de winkels op slot is of beperkte openingstijden heeft. Even een patatje halen? Vergeet het maar, alledrie de frietkotten zijn dicht. Dus komt u volgend jaar in de tweede helft van september, weet dan dat u proviand moet inslaan. Maar het heeft ook voordelen…het is vooral LEKKER RUSTIG! Geen gezeur aan je kop, geen gedoe…alles is toch met vakantie en het gaat hier daarom erg relaí.

Nee, Vlielanders kom je nauwelijks tegen deze tijd. Wél vogelaars. En hoe! Je struikelt bijkans over die gasten. Overal duiken ze op, staan midden op de weg, trekken zich nergens wat van aan en ik schrik me soms een ongeluk als er weer eentje het struikgewas uitkomt. Ja, je moet er wat voor over hebben om een witgekapte drieteendswielewaal te scoren. Wat een passie, eigenlijk heb ik er nog wel bewondering voor ook. Zo ga ik driemaal per week naar het zwembad, berevroeg om half zeven. De enige levende wezens die ik de laatste tijd midden in het donkere bos tegenkom zijn…vogelaars.

Goed, we zullen zien wat de komende week zal brengen. In ieder geval begin ik bij de TPG post te bestellen. Eerst loop ik met iemand mee en vrijdag mag ik al alleen de ronde doen. Leuk!
Misschien doe ik daar wel verslag van.

Tot de volgende!

4 gedachtes over “Vlielander Herfstvakantie

 1. Ha, Patu, de gehoopte blog met foto’s!!
  Wat voor lens gebruik je?
  We moeten volgend jaar maar allemaal een eigen postbus per box. Ben je toch steeds in de haven 😉

 2. Ik gebruik de DA 55-300 mm F4.0-5.8 ED van Pentax; camera is de K200D.
  Ja, goed idee! Elke box een postbusje.
  Zal voor enige vertraging zorgen voor de postbestelling voor de rest van het eiland, maar dat vinden ze vast niet erg…

 3. He Patu,

  Heb je de aankondiging wel gekregen ??
  Mooie foto’s en leuke verhalen, Postbesteller………. We zijn er klaar voor, de Poster komt jullie kant op !!

  Groetjes Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s