Herfstvakantie

Gegroet vanaf een herfstachtig Vlieland!

Het is weer tijd voor een update dacht ik zo.

Ik ben inmiddels begonnen als postbesteller en echt waar, het is echt leuk om te doen. Gaat weer een wereld voor me open, zo weet ik nu precies waar iedereen woont (voor zover ik dat nog niet wist). Leuk werk dus, én goed voor je body vooral! Gisteren ook, de binnendienst. Dat is de Dorpsstraat, Havenweg tot aan de bootkiekers, Kerkplein en Nieuwestraat. Doe je normaalgesproken twee uren over, inclusief uitzoekerij en administratie (aangetekenden enzo), maar je bent dan wel continu actief aan het lopen. Dan heb je eigenlijk je dagelijkse sport al gedaan, want slenteren doe je niet. Het is huphuphup, om 12 uur moet ik op dat punt zijn, om half één daar ongeveer – zo stel je je in, de mensen verwachten op een bepaalde tijd de postbode dus je kan niet op je elf-en-dertigst de post doen anders komt er geheid commentaar.
En dan heb je nog de buitendienst(doe ik komende week weer), dat is alles wat niet tot de binnendienst behoort. Dan mag ik in de oranje Kangoo rijden. Ja, dan ben je wel het grootste deel van de dag bezig hoor. Postcontainer uitladen bij Pronk en van Randen na bootaankomst, schiften (het sorteren doen ze gelukkig al in Franeker), beetje op volgorde leggen, kijken of er huis-aan-huis bij zit (hoop altijd van niet), dan vervolgens naar de FRAM rijden (heet al 100 jaar niet meer zo, maar iedereen hier weet dan over welk gebouw je het hebt) om de binnenpost te deponeren voor de collega, dan de postbussenpost afleveren bij Theo, dan de aangetekenden voor de gemeente (paspoorten) overhandigen, dan het traject tot het Posthuys (een paar boswachters op de route) en bij terugkomst in het dorp is het autootje in-autootje uit. Je zet de auto dan bv. neer bij Vlaminghweg 47 en loopt dan tot 63, dan weer terug, auto in en hup, naar het volgende woonblok. De Uiterton volgt dan, de hele 'Nieuwe Buurt' (zeiden we vroeger altijd, je woonde óf in het dorp, óf in de Nieuwe Buurt – tegenwoordig is er al zoveel bij gebouwd, wat vroeger nieuw was, is nu al weer oud)…ehhh…waar was ik…oh ja, dan volgt de Havenweg, de Haven, het zwembad, de camping, de Bosrand, Seeduyn (brengen en halen), en dan de kiosk van de zomerhuisjes (die binnenkort ontmanteld wordt – dan moeten we het duin in, stuk voor stuk afleveren). Het Doniahuis ik bedoel DoniaState is dan het laatste adres. Dan moet voor 15:00 uur, want vanaf die tijd is de buslichting. Zes bussen zijn er momenteel te lichten, als dat gedaan is: rijden naar het postagentschap, inladen van pakjes en postzakken en dan als laatste de buslichting aldaar (15:45). De auto is dan vol met pakjes en jute zakken. Daarmee naar de haven, auto uitladen en alles in de postcontainer. Dat moet om 16:00 uur ingeladen zijn want dan komt Arie Pronk het ophalen. (Moet immers met de boot mee van 16:45). Welnu, dan zit de dag erop. En dan merk je wel dat je wat gedaan hebt… (Als er geen 16:45 boot vaart, dan is de buslichting om 10:00 uur).
Zo gaat het dus ongeveer.
Mijn postrooster hangt in het havenkantoor en mijn te maken uren zijn er keurig omheen ingepland. 

Goed, dat was de post. Even nog een photootje van 't autootje tijdens een dienst:
Img_0176a

Nu de haven. We hebben net de Herfstvakantie achter de rug en het was een mooie week. Op het hoogtepunt haddden we  zo'n 80 bootjes liggen. (Op het ogenblik zijn de steigers weer voor de meeuwen.) Komende week is het vakantie voor het zuiden, maar die komen niet naar hier. Te ver.
Het is wel een perfecte tijd hoor, de herfst. Mijn favoriete jaargetij. Het bos is heel fraai, je komt de mooiste padddestoelen tegen, als de zon er is heb je vaak een geweldige lichtinval, de luchten zijn fraai, het is niet druk met badgasten, ja, ik mag het wel.
Over padddestoelen gesproken, Kijk bijvoorbeeld dit exemplaar eens. Zomaar in de Dorpsstraat…

Imgp3061a 

En dan die luchten..het plaatje veranderd continu. Deze bijvoorbeeld:
Img_0203a

De Dorpsstraat in de herfst, midden overdag in de herfstvakantie:
Img_0178

En vanochtend vroeg:
Img_0292a

Vorige week was er weer de Kuiper-Brandarisrace (Harlingen-Terschelling) voor de bruine vloot, ter afsluiting van het charterseizoen. Altijd een mooi gezicht:
Img_0182a

Terschelling lag dus vol:
Webcam_terschelling_1810

Op het hoogtepunt in de Herfstvakantie hadden we dus 80 bootjes liggen. Zo zag dat er uit:
Img_0213a

Ik zal maar geen plaatje doen van de huidige situatie, je ziet alleen maar meeuwen, meeuwen en meeuwen op de steigers…

Een schip verloor een aantal kleine witte containers bijTerschelling. Er scheen raar spul in te zitten. Sommigen dreven hier in de buurt en werden naar onze haven versleept en opgetakeld:
Img_0184a
Img_0210
Zo ziet dat eruit.

Welnu, dat was het zo'n beetje.
De komende twee weken staan weer in het teken van de postbezorging. Onderwijl wordt hier de haven winterklaar gemaakt en gaan we daarna de winterdienst in. Het kantoor is dan alleen 's middags een half uurtje open. Voor de rest gaan we o.a. water afkoppelen van de steigers, het toiletgedeelte halveren en zien we nog wat we doen met het stroomgebeuren op de steigers. In ieder geval blijven we gedurende de winter operationeel, dus er is altijd water (behalve als het vriest) en stroom op bepaalde punten. En we rekenen half tarief van 1 november tot 1 maart.
Ik ben heel benieuwd hoe druk het wordt met de Kerst…

Tot later maar weer!

 

 

2 gedachtes over “Herfstvakantie

  1. hoi patu.
    ben blij dat je het bevalt bij de post.
    en wat huis aan huis betreft daar kan ik van meepraten.
    zien je met oud en nieuw.
    gr aan lammert en cornelis

  2. Patu fijn dat je het naar je zin hebt, maar maak het de lezers van je blog ook naar het zin en zie eens of er weer een webcam op de havenkomt. Ik denk dat je alle fans van de haven van Vlieland een groot plezier doet of geef dit maar door aan Dick Visser die kan er mischien meer aan doen dan jij. Maar de fans verdienen dit onderhand wel. Groetjes Hans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s