Van Pinksteren tot de Oorlamrace

Hehe eindelijk. Er zitten te weinig uren in een dag, dát is het. Voeg daaraan toe dat het blogje nou niet bepaald prio 1 is, dus daarom kan het zijn dat het wel een tijdje kan duren voor een update.

Maar daar is ie dan toch. Wat valt er te updaten…het Pinksterweekend vorige week, hoe druk was dat. Nou, in zo’n weekend staat of valt alles met het weer, en het weer was goed. Weinig wind, dus we gingen voor dubbel rood (vakjargon voor: we verwachtten een volle haven). En inderdaad, het liep allemaal keurig binnen, precies zoals verwacht. De rode vlaggen hadden we al mee in de rubberboot en de vakken liepen één voor één vol. Maar toen stopte de aanvoer en zowaar, er bleven nog enkele boxen vrij. Inmiddels was het tij gekeerd en dus konden de rode vlaggen weer worden opgeborgen. Niet dat het veel scheelde hoor, een tiental bootjes misschien, dus al met al kan je stellen dat we nagenoeg vol zaten. Niets te klagen dus! En dat terwijl  het in Terschelling slechts twee-drie dik lag…kijk, dát doet ons Vlielandse hart toch weer goed 🙂 Zonder ons op de borst te kloppen kunnen wij rustig zeggen dat we het toch aardig voor mekaar hebben momenteel. Mensen gaan tóch vergelijken met andere havens (Terschelling dus) en ja, hier en daar een puntje van kritiek, maar het merendeel is vol lof. Het schijnt toch heerlijk te liggen in zo’n box met gratis stroom (ok, zit in het havengeld verwerkt dus).
De datum van 26 juni nadert – de opening! Dan moet alles af zijn.  En het komt af. Zo wordt de marifoonantenne deze week geplaatst, eindelijk! – tot op heden ging de communicatie portofonisch, een bereik van een paar honderd meter en dan hield het wel op. En de wasserette is inmiddels operationeel. Het zijn prachtmachines met een hoge capaciteit, dus ze zullen ook wel weer uit het dorp naar ons toe komen verwacht ik.
We zouden vorige week de plakplaatjes met scheepsafmetingen op de palen aanbrengen, maar dat gelukte helaas niet, het waaide te hard. We hadden een boot geregeld en met hoog water konden we ze dan opplakken. Maar het waaide steeds windkracht 5-6 en dan is het toch te link. Binnenkort maar weer eens een poging ondernemen. Tot dat het zover is moeten we er bovenop blijven zitten en vaak lukt dat niet in deze tijd. Iedereen duikt nu in de eerste de beste box die ze zien en dan moeten wij ze er weer uitpraten. Ok, nog even volhouden…
Wat ze voor mij ook wel mogen aanpakken, is steiger B. Die looproosters zijn dan wel anti-slip, maar als je valt – en dat kan gebeuren bij het afmeren – dan ben je goed de sigaar.  En een hond kan er al helemáál niet op lopen.

P1010008aa
Kijk die arme Sander eens voorzichtig aan komen strompelen. Dit moet pijn doen…

P1010010a
Pinksterzaterdagmiddag. Bijna vol, hier en daar nog lege plekken. Als je goed kijkt (klik voor 800 * 600) zie je de heli en ambu tussen de masten. Ook op zaterdag ben je binnen een half uur in het ziekenhuis. 

P1010012a
Het restaurant is een regelrechte hit. Kijk eens hoe gezellig het wel niet is. Als je daar op het terras zit, verveel je je geen moment. Dit is het terras met het mooiste uitzicht van het westelijk halfrond dus als je er nog niet geweest bent, kom jezelf maar overtuigen. (De dranghekken worden binnenkort vervangen door vensters van een meter hoog).

Nog even over het restaurant: het heet ”’The Dining”. Handig gevonden niet? Van ‘dineren’, en als je het zo uitspreekt dan hoor je ‘deining’ – een nautische term dus. En de kaart is niet bepaald uitgebreid, maar het is gewoon goed. Althans, ik heb alleen nog maar positieve ervaringen vernomen. Ik moet binnenkort zelf maar eens testen (hebben ze spare-ribs?)

We hadden dan wel niet een 100% bezette jachthaven met de Pinkster, maar de werkhaven hadden we wél vol. Die zag bruin van de charters, je kon zowat van de ene naar de andere kant lopen. Dan praat je toch over een boot of 30. Dat ziet er zo uit:
P1010013a
Het nadeel is dat je nu geen zicht meer hebt op de jachtjes die voorbij varen.

P1010015a
Acht dik! Dat zie je toch niet veel.

P1010014a
Tweede Pinksterdagochtend. Een volle haven vanaf het dorp gezien.

Na de Pinkster hadden we een vrij rustige midweek, mooi tijd voor de klussen. En afgelopen weekend hadden we toch een aardig bezette haven verwacht, dan praat je over 100 – 150 bootjes. En waarom niet: het tij was goed en het weer was redelijk, dus laat maar komen denk je dan. Helaas….dat viel tegen. Een stuk of 70 slechts, hoe zou dat toch komen… Misschien windkracht 5 noordoost? Geen idee. Je kunt er soms geen staat op maken. Maar: de charterhaven hadden we toch weer aardig vol. Tegen de 30 alweer, jawel! Okee, daar zaten ook deelnemers van de Oorlamrace tussen. De Oorlamrace? Jawel, elk jaar organiseert de BAM deze zeilrace van Harlingen naar Vlieland voor klanten en personeel. Vroeger was dat echt spektakel, met tientallen skutsjes. Heel Vlieland liep uit om alles te volgen, het was echt leuk. Nu niet meer, slechts 5 charters deden mee. De winnaar was trouwens de Nil Desperandum. Weet u dat ook weer.

Wij gaan nu weer een klusmidweek tegemoet, gevolgd door de Duitse ‘Hemelvaart’ – de Fronleichnam. Met mooi weer kunnen we zomaar 200 Duitse jachten in de haven hebben liggen, dat hebben we eerder meegemaakt.

Tot de volgende maar weer!

3 gedachtes over “Van Pinksteren tot de Oorlamrace

  1. Inderdaad Patu, mijn poten doen elke keer weer veel pijn, maar mijn baas moet zo nodig weer even bij Jan King langs en dan zegt ie dat ik bij de brug moet blijven staan, maar dat duurt veel te lang, dus ga ik hem maar halen

    gr Sander

  2. Op 6 juni 2010 was ik op Vlieland (heb het hele eiland gezien: dorp, vuurtoren, strand, duinen, haven, Posthuys en de Kroonpolders); ik kan het iedereen aanraden!!! Vlieland is schitterend mooi!!!

    Nu ben ik in het verleden 14 keer op Texel, 4 keer op Ameland en 1 keer op Schiermonnikoog geweest, maar Vlieland is toch weer anders!!! Alleen Terschelling staat nog op mijn lijstje; daar ga ik ook zeker heen!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s